
Σύμπνοια Μόσχας και Βερολίνου για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή διαπιστώνει ο Σρέντερ
Την ικανοποίησή του για τη σύμπνοια που διαπιστώνει μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας στο θέμα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής διατύπωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας γερμανορωσικής συνόδου κορυφής.
28
Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμπνοια μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας στο θέμα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, την οποία διαπίστωσε κατά την ετήσια διήμερη γερμανορωσική σύνοδο κορυφής στα Ουράλια Όρη.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση για την πρόοδο των συζητήσεων για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο καγκελάριος κατά την έναρξη των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων, την Πέμπτη.
Οι δύο χώρες που τάχθηκαν κατά της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, δεν είναι ικανοποιημένες με τη νέα μορφή του σχεδίου απόφασης για το Ιράκ που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ΟΗΕ, ωστόσο θέλουν να συμβάλουν στην επεξεργασία ενός ικανοποιητικού συμβιβασμού.
Όσον αφορά τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Μόσχα κρίνει αναγκαίο ο «οδικός χάρτης» για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να του προσδοθεί υποχρεωτικός χαρακτήρας.
Οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Μια δήλωση προθέσεων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες από τους ομίλους Gazprom της Ρωσίας και τους γερμανικούς Ruhrgas και Wintershall, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Συζήτηση για τον αγωγό αυτό θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στην Πετρούπολη, σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Γκέρμαν Γκρεφ. Η δήλωση θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε ο Πούτιν.
Η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική εταίρος της Ρωσίας. Το μερίδιό της στο ρωσικό εξωτερικό εμπόριο ανέρχεται στο 11%. Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν πέρυσι στα 24,3 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η Ουκρανία κατηγορεί το Ισραήλ για παράνομη διακίνηση «κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών»
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή τουλάχιστον 29 κατοίκων στη Νιγηρία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Θέμα Δημοκρατίας
- Η Κορίνθιανς ξήλωσε την καρέκλα που κάθονταν ρατσιστής οπαδός που έβρισε τον αντίπαλο τερματοφύλακα
- Μενουδάκος για υποκλοπές: Σε χαμηλά επίπεδα αξιοπιστίας η Δικαιοσύνη
- Σαντορίνη: Σε ισχύ μέτρα της Πολιτικής Προστασίας – Πού απαγορεύεται η πρόσβαση λόγω γεωδυναμικών φαινομένων



