Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ύποπτα για αποβολές
Λονδίνο: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής της κύησης, όπως επισημαίνει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής της κύησης, όπως επισημαίνει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Η εν λόγω μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Kaiser Foundation Research Institute, επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα παλαιότερης έρευνας Δανών επιστημόνων.
Ωστόσο καθιστά σαφές ότι η λήψη παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως ασφαλής, γεγονός που αποδόθηκε στην εντοπισμένη δράση της τελευταίας μόνο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε σχέση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που επιδρούν σε ολόκληρο το σώμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονες έθεσαν υπό παρακολούθηση 1.055 έγκυες γυναίκες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξανε την πιθανότητα αποβολής κατά 80%.
Παρόμοιος ήταν και ο κίνδυνος και για όσες γυναίκες έπαιρναν ασπιρίνη, ωστόσο οι ερευνητές επισήμαναν πως το εν λόγω συμπέρασμα ενδέχεται να μην είναι απόλυτα αντικειμενικό, υπό την έννοια ότι ο αριθμός των γυναικών που έπαιρναν ασπιρίνη ήταν πολύ μικρός.
Η χρονική περίοδος λήψης των εν λόγω φαρμάκων ήταν επίσης καθοριστική. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος αν λαμβάνονταν κοντά στην περίοδο της σύλληψης αφού πενταπλασιαζόταν στην αρχή της κύησης. Οι δε γυναίκες που έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα συμπεράσματα αυτά δεν μεταβλήθηκαν όταν λήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ.
health.in.gr
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
