
«Πράσινο φως» από τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία
Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη στη Λιβερία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 12 από τα 15 μέλη, ενώ απείχαν η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό.
30
Ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη στη Λιβερία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη αφρικανική χώρα. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 12 από τα 15 μέλη, ενώ απείχαν η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό.
Οι εκπρόσωποι των τριών αυτών χωρών εξήγησαν ότι δεν ψήφισαν υπέρ της απόφασης, λόγω της εμμονής του εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει «όρος» ότι οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης δεν θα διωχθούν παρά μόνο από τις κυβερνήσεις τους, σε περίπτωση που τελέσουν οποιοδήποτε έγκλημα στη Λιβερία.
Σύμφωνα με το ψήφισμα 1497 του ΟΗΕ η δύναμη ειρήνης θα αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου. Οι πρώτοι στρατιώτες από τη Νιγηρία αναμένεται να φθάσουν στη χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχία της ειρηνευτικής δύναμης» διαβεβαίωσε ο Τζον Νεγκρεπόντε.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σημείωσε: «Η εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει μια νέα πολιτική βούληση, μια βούληση που ήταν απούσα όλο αυτό το διάστημα.
» Τώρα όμως που καταφέραμε να εγκρίνουμε την αποστολή δύναμης, ελπίζω να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα, ώστε να βοηθήσουμε το λαό της Λιβερίας.»
Τέλος, το ψήφισμα 1497 προβλέπει τη δημιουργία δύναμης σταθεροποίησης η οποία θα αναπτυχθεί στη Λιβερία το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2003.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη η μητέρα του 5χρονου που πετούσε αντικείμενα από τον 6ο όροφο – Σε φιλικό περιβάλλον μεταφέρεται το παιδί
- Δήμος Σερρών: Αποκομιδή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από υδροστόμια σε οκτώ τοπικές κοινότητες
- ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική απεργία για το αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό
- Ισραήλ: Πανηγυρίζει η Μοσάντ τις νέες επαναστατικές επιχειρησιακές ικανότητες
- Νέος ισχυρός σεισμός στη Σκιάθο – Αισθητός στην Αττική
- Έρχεται… σκούπα στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι

