Λονδίνο: Η γνωστή βιομηχανία τροφίμων Nestle ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη χρήση των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων σε όλα τα προϊόντα της, επειδή τα παράγωγα που προκύπτουν έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κατά τη διαδικασία της υδρογόνωσης τα φυτικά ελαία επεξεργάζονται με στόχο να στερεοποιηθούν. Ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία παράγει τα λεγόμενα trans λιπαρά οξέα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθ’ότι προκαλούν αθηρωμάτωση.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, η τελευταία σκοπεύει να προχωρήσει στην απομάκρυνση των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων από συγκεκριμένες μάρκες ζαχαρωδών προϊόντων, ιδίως έπειτα από το θόρυβο που ξέσπασε τελευταία σχετικά με τη συμβολή πολλών εταιριών τροφίμων στην αύξηση της παχυσαρκίας και στη γενικότερη επιδείνωση της υγείας του καταναλωτικού κοινού.

«Παρότι τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με τη βλαπτικότητα των συγκεκριμένων προϊόντων είναι ενδεικτικά, ωστόσο σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες του κοινού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των ατόμων που μας προτιμούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους εκπροσώπους της Nestle.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα ή κορεσμένα φυτικά έλαια καθώς και την κατανάλωση λιπών γενικώς έχουν αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη και κατά συνέπεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

health.in.gr