53

Η διεθνής κοινότητα δεν ανέχεται την ύπαρξη πυρηνικών στο Ιράν, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους την Τετάρτη. Αναφερόμενος, δε, στο κίνημα διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται στην Τεχεράνη, έκανε λόγο για «γενναίες ψυχές».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος, ο Τζ.Ο.Μπους επισήμανε: «η διεθνής κοινότητα πρέπει από κοινού να ξεκαθαρίσει στο Ιράν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

«Το Ιράν θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο εάν έχει πυρηνικά όπλα» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, και παρατήρησε ότι πρόσφατα (στη Σύνοδο της G8) «υπήρξε σχεδόν ομοφωνία ότι όλοι πρέπει να εργασθούμε για την αποτροπή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν».

Ο Τζ.Ο.Μπους δεν θέλησε να διευκρινίσει την επόμενη κίνηση των ΗΠΑ, στην περίπτωση που στην αναμενόμενη -εντός της εβδομάδας- έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρονται παραβιάσεις της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών, όπως εκτιμάται.

Παράλληλα, ζήτησε από την ιρανική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό τους διαδηλωτές, και εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο ισλαμιστικό καθεστώς.

«Εκτιμώ αυτές τις γενναίες ψυχές που διαδηλώνουν για την ελευθερία στο Ιράν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό τους» τόνισε.

Παρίσι: Φόβοι για ενέργειες από την Μουτζαχεντίν Χάλκ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης προετοιμάζει επιθέσεις κατά Ιρανών διπλωματών.

Διευκρινίζοντας τα αίτια για τις μαζικές συλλήψεις μελών της Μουτζαχεντίν Χαλκ, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει κίνδυνος ενεργειών εκτός Ιράν, στην Ευρώπη και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις γαλλικές αρχές κρατούνταν 159 άτομα, εκ των οποίων συνεχίζουν να ανακρίνονται τα 26. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενέργεια της γαλλικής κυβέρνησης, δύο Ιρανές αυτοπυρπολήθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από την έδρα της γαλλικής αντικατασκοπείας στο Παρίσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press