27

Στην πώληση έως και 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προσανατολίζεται να προχωρήσει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών ή μετά από σύναψη συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσικό επακόλουθο της απόφασης περί μη ανανέωσης του ομολογιακού -μετατρέψιμου σε μετοχές- δανείου που λήγει στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι έχοντες την ευθύνη έχουν προκρίνει τη λύση της αποπληρωμής των ομολογιούχων, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία, η ΔΕΚΑ θα ασκήσει ουσιαστικά το δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, ελέγχοντας έτσι ένα επιπλέον 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική συμμετοχή του Δημοσίου -άμεση και έμμεση- στο 46%. Συγκεκριμένα, η ΔΕΚΑ θα ελέγχει το 11% (4,5% και 6,5% που θα αποκτήσει), θυγατρικές της Εθνικής 5%, υπόλοιπος δημόσιος τομέας 14,3% και ασφαλιστικά ταμεία 17,3%.

Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας στο Reporter.gr, σχεδιάζεται ενδεχομένως και το Σεπτέμβριο να διατεθεί στο επενδυτικό κοινό, εφόσον βεβαίως έχει υπάρξει συμφωνία με την Εθνική Tράπεζα, το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ήδη θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και τράπεζες έχουν ζητήσει επισήμως από τη ΔΕΚΑ, που είναι ο φορέας που θα κατέχει τις μετοχές και είχε εκδώσει το ομολογιακό, να αγοράσουν σε αξιόλογα ποσοστά μετοχές της Εθνικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ