Λονδίνο: Καμιά απολύτως διαφορά δεν έχουν οι φρέσκοι χυμοί φρούτων από τους παστεριωμένους σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ciudad της Μαδρίτης με επικεφαλής τη Δρ Πιλάρ Κάνο, ανέλυσαν σε εργαστηριακές συνθήκες δείγματα παστεριωμένων χυμών από πορτοκάλι και τα συνέκριναν με δείγματα φρεσκοστυμμένου χυμού, επικεντρώνοντας τις μετρήσεις όχι μόνο στα επίπεδα της βιταμίνης C αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτινοειδή.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν έδειξαν καμιά σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των φρεσκοστυμμένων και των παστεριωμένων φρουτοχυμών.

Με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Κάνο εξήγησε ότι οι χυμοί φρούτων είναι η βασική πηγή των αντιοξειδωτικών ουσιών στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη βλάβη που αυτές επιφέρουν στα κύτταρα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης η Δρ Γκέιλ Γκόλντμπεργκ του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής τόνισε ότι η μελέτη είναι πράγματι ενδιαφέρουσα αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν οι χυμοί φρούτων λειτουργούν τελείως διαφορετικά σε εργαστηριακές συνθήκες συγκριτικά με το ανθρώπινο σώμα.

«Ωστόσο αξίζει το κοινό να έχει υπόψη του το γεγονός ότι οι φυσικοί χυμοί δεν προσφέρουν παρά μόνο καλύτερη γεύση», καταλήγει η Δρ Γκόλντμπεργκ.

health.in.gr