53

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρούκ, την Κυριακή. Τη στήριξη της Μόσχας στο σχέδιο ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα ασφαλείας στη Μόναχο, ο Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η κοινή πρόταση για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ θα υποβληθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 14 Φεβρουαρίου, και εξέφρασε την ελπίδα να το υποδεχθούν θετικά τα άλλα μέλη Σώματος.

Αν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει μυστικό γαλλο-γερμανικό σχέδιο» αλλά «οι γνωστές προτάσεις» που ανακοινώθηκαν δημόσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 5 Φεβρουρίου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι γαλλογερμανικές ιδέες για το Ιράκ δεν δίνουν απάντηση στο πρόβλημα.

«Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη δεν είναι περισσότεροι επιθεωρητές, είναι περισσότερη συνεργασία» από την πλευρά του Ιράκ, δήλωσε ο Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Το σχέδιο, που προβλέπει την ενίσχυση των επιθεωρήσεων για τον οπλισμό του Ιράκ, με την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, αργότερα την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη της Μόσχας στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση για το θέμα μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Γκ.Σρέντερ, την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Associated Press, η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στην κατοικία του Γερμανού καγκελάριου στο Βερολίνο. Ο Βλ.Πούτιν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να καταθέσουν τη νεά έκθεσή τους και οι επιθεωρητές όπλων του Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ