Ουάσινγκτον: Νέα στοιχεία για την ουσία ακρυλαμίδη, που περιέχεται στα αμυλώδη τρόφιμα παρουσίασε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τα οποία, τα επίπεδα της μπορεί να διαφέρουν ακόμα και μεταξύ των μερίδων της ίδιας συσκευασίας.


Το συμπέρασμα εξήχθη μετά τη εξέταση από επιστημονική επιτροπή του FDA μιας σειράς τροφίμων όπως τηγανητές πατάτες, πατατάκια, ψωμί, γλυκά, μπισκότα, δημητριακά, φρουτοχυμοί και συσκευασμένα λαχανικά.


Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής, Στίβεν Μάσερ, τα επίπεδα της ακρυλαμίδης ποικίλουν όχι μόνο από μάρκα σε μάρκα αλλά και μεταξύ των ίδιων προϊόντων της ίδιας μάρκας. Για παράδειγμα, τα δείγματα τηγανητής πατάτας από έξι εστιατόρια ΜακΝτόναλντ παρουσίασαν διαφορετικά αποτελέσματα, όπως και τα περισσότερα από δώδεκα σακουλάκια με πατατάκια Lay’s που εξετάστηκαν.


Ο καθορισμός της ποσότητας της ακρυλαμίδης που περιέχεται σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων απασχολεί έντονα την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μετά τις αποκαλύψεις Σουηδών ειδικών ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ακρυλαμίδης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ποντίκια, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί κάτι ανάλογο και για τους ανθρώπους.


Επίσης, οι ειδικοί διερευνούν και επιμέρους παράγοντες όπως αν ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων, δηλαδή το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες συντελεί στην αύξηση των επιπέδων της ακρυλαμίδης και αν η αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Υπό εξέταση έχει τεθεί και ένα κοινό αμινοξύ, η ασπαργίνη, η οποία μετέχει στο σχηματισμό της ακρυλαμίδης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες ποσότητες ή καθόλου ακρυλαμίδη, όπως οι παιδικές τροφές, τα ωμά ή ψημένα ψάρια και κοτόπουλα και τα κατεψυγμένα λαχανικά.


Οι αξιωματούχοι του FDA διευκρίνισαν ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας έγιναν σε μικρό αριθμό δειγμάτων και δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να προτείνουν αλλαγές στο διαιτολόγιο των καταναλωτών. Η υπηρεσία επανέλαβε πάντως την »οδηγία» της προς τους καταναλωτές να τηρούν μια ισορροπημένη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, πολλά φρούτα και λαχανικά.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr