27

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με την αγορά να παραμένει πάνω από τις 1.800 μονάδες, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,06% στις 1.805,97 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,78 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε στο εύρος των 1.781 με 1.822 μονάδων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, με «οδηγό» τις τράπεζες, έπειτα από την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Merrill Lynch για τα κέρδη μεγάλων, γερμανικών κυρίως, τραπεζών.

Στη Σοφοκλέους, οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ενώ ρευστοποίησαν τα τραπεζικά χαρτιά.

Ο FTSE/ASE 20 υποχώρησε κατά 0,23% στις 901,52 μονάδες, ο FTSE/ASE Mid Cap 40 σημείωσε άνοδο 0,75% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατέγραψε απώλειες 0,07%.

Στους επιμέρους κλάδοι επικράτησαν μεικτές τάσεις. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι εταιρείες Συμμετοχών (+2,87%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Κλωστοϋφαντουργίες (-2,64%).

Την υψηλότερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Sex Form (+5,92% στα 8,94 ευρώ), του ΟΤΕ (+1,18% στα 11,96 ευρώ) και της Vodafone (-0,44% στα 4,48 ευρώ).

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 151 ενισχύθηκαν, 154 υποχώρησαν και 70 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αγορά παραγώγων

Μεικτή εικόνα παρουσίασε η αγορά παραγώγων στη σημερινή συνεδρίαση, με την αξία των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένη σε σχέση με την Παρασκευή. Οι τιμές των συμαβολάιων στο δείκτη FTSE 20 διατήρησαν discount σε ποσοστό 0,8%, ενώ αντιθέτως οι τιμές των συμβολαίων στο δείκτη FTSE 40 διαπραγματεύονται με premium 0,80%.

Στα stock repos το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα συμβόλαια επί των μετοχών του ΟΤΕ και της Intracom, με τις τιμές τους να διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα των θεωρητικών τους επίπεδα.

H αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,23 εκατ. ευρώ. Οι δείκτες FTSE/ASE 20 και FTSE/ASE 40 έκλεισαν στις 901,52 και 193,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,23% και άνοδο 0,75%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ