Θεαματική οικονομική πρόοδο έχει επιτύχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist
Η Ελλάδα έχει σημειώσει θεαματική οικονομική πρόοδο τα τελευταία έτη και η διεθνής της εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, επισημαίνεται στο αφιέρωμα του Economist για τη χώρα μας, με τίτλο «Ο Προμηθέας χωρίς Δεσμά» που θα δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου.
27
Η Ελλάδα έχει σημειώσει θεαματική οικονομική πρόοδο τα τελευταία έτη και η διεθνής της εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως επισημαίνεται στο αφιέρωμα του Economist για τη χώρα μας, με τίτλο «Ο Προμηθέας χωρίς Δεσμά», που θα δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου.
Σε σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό στην Αθήνα με την αφορμή της συγκεκριμένης έκδοσης, η οποία περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα που εκπονεί το περιοδικό για την Ελλάδα μετά από εννέα έτη, υπογραμμίστηκε ότι αντανακλά την πεποίθηση του Economist ότι το ταλέντο και η ενέργεια των Ελλήνων αξιοποιούνται πιο αποτελεσματικά τώρα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, παρ όλο που υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση.
Για την οικονομία, το αφιέρωμα του περιοδικού επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, αλλά οι κύριες πηγές της ανάπτυξής της είναι προσωρινές: Η χρηματοδότηση από την ΕΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι καλύτεροι τομείς της ελληνικής βιομηχανίας είναι διεθνούς κλάσης, αλλά δικαιολογούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της οικονομικής παραγωγής.
Υπάρχουν, όπως αναφέρεται, πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά σχετικά λίγες που να είναι υγιείς και να καινοτομούν στο χώρο τους. Για τον τουρισμό σημειωνεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα τεράστιο δυναμικό, αλλά προς το παρόν ο τομέας αυτός είναι επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες περιοχές.
Στο αφιέρωμα επισημαίνεται ακόμα ότι 800.000 μετανάστες εργάζονται στην Ελλάδα, αριθμός που καλύπτει σχεδόν το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν μία χώρα που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριζόταν από ομοιογένεια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τον πληθυσμού ήταν ελληνόφωνη και ελληνορθόδοξη.
Όπως αναφέρεται, ερωτήματα για την εθνικότητα, το θρήσκευμα και την ταυτότητα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα λίγα δημόσια ζητήματα που εξάπτουν τα πνεύματα στην Ελλάδα. Έτσι, η εισροή του κύματος των μεταναστών με διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές έχει αποτελέσει σοκ για την ελληνική κοινωνία, έχει όμως αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος.
Η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται ως μία από τις περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένες στον κόσμο: Μπορεί να αλλάξει τόσο ξαφνικά όσο και ο καιρός στο Αιγαίο. Όπως επισημαίνεται, τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί «απόθεμα» καλής θέληση, που μπορεί να χρησιμεύσει στους προσεχείς μήνες, καθώς η ΕΕ εξετάζει την ένταξη της Κύπρου.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια είναι κυρίως εμπορικές την τρέχουσα περίοδο. Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν διϋλιστήρια πετρελαίου, τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και καταστήματα λιανικής.
Τέλος, σύμφωνα με το αφιέρωμα, αν οι Ολυμπιακοί του 2004 επιτύχουν, θα είναι μία αναγέννηση των Αγώνων και, υπό μία έννοια, και της ίδιας της σύγχρονης Ελλάδας. Μετά από μερικές δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της Αθήνας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η τελευταία τώρα πιστεύει ότι το κατασκευαστικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα. Επιεπλέον, η Αθήνα έχει κερδίσει επαίνους, καθώς αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καταλήγει το αφιέρωμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στα Τρίκαλα: Η κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της
- Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague ο Τσους Μπουένο (vids)
- Τραμπ: Αρμάδα μεγαλύτερη από της Βενεζουέλας κατευθύνεται στο Ιράν
- Έτσι θα μοιάζουν οι νέοι Beatles: «Διέρρευσαν» οι πρώτες φωτογραφίες των τεσσάρων Σκαθαριών του Σαμ Μέντες
- Παναθηναϊκός: Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων του με τη Βικτόρια Πλζεν
- Ζεφύρι: Εντοπίστηκε παράνομο χυτήριο μετάλλων όπου έλιωναν κλοπιμαία – Έξι συλλήψεις
