Οικονομική στασιμότητα και ανεργία τα «αγκάθια» της νέας γερμανικής κυβέρνησης
Η νέα θητεία που κέρδισε η κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, τον θέτει ξανά ενώπιον των προβλημάτων που παραλίγο να του στοιχίσουν την απώλεια της εξουσίας: αύξηση της ανεργίας και στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
27
Η νέα θητεία που κέρδισε η κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, τον θέτει ξανά ενώπιον των προβλημάτων που παραλίγο να του στοιχίσουν την απώλεια της εξουσίας: αύξηση της ανεργίας και στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
Οι άνεργοι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ανέρχονται στα 4,1 εκατ. άτομα, το υψηλότερο επίπεδο τηες τριετίας, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση «έσπρωξε» πέρυσι τη γερμανική οικονομία στην ύφεση. Ο δείκτης αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης DAX έχει την χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 31,25% από την 1η Ιουλίου.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μάλλον θα αποφύγει να περιορίσει τα εμπόδια στις απολύσεις ή να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας, καθώς, όπως σημειώνει το Bloomberg, έχει ανάγκη τη στήριξη των εργατικών συνδικάτων, δηλαδή της «ραχοκοκαλιάς» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα, οι στόχοι για μείωση των φόρων και αύξηση των κρατικών δαπανών «σκοντάφτουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στην προηγούμενη τετραετία η «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των εταιρικών φόρων στο 25% από 40%, ενώ ο ανώτερος συντελεστής εισοδήματος παρέμεινε στο 48,5% με στόχο να υποχωρήσει στο 42% έως το 2005. Επίσης, προχώρησε σε μερική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά, όπως υποστηρίχουν οι εργοδότες, έκανε πιο δύσκολες τις προσλήψεις νέων εργαζομένων, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξουσία στα εργατικά συμβούλια εντός των επιχειρήσεων.
Όμως ο στόχος για μείωση των Γερμανών ανέργων κάτω από τα 3,5 εκατ. άτομα απέτυχε παταγωδώς. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο τέταρτο τρίμηνο και ότι η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 2,5% το 2003.
Η εκλογή της νέας κυβέρνησης αναμένεται τέλος να φέρει δυναμικά στο προσκήνιο το αίτημα για αναθεώρηση του Πακέτου Σταθερότητας, ιδίως σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Ecofin και το Eurogroup θα τεθεί πιθανώς ο λεγόμενος χρυσός κανόνας, δηλαδή το αίτημα να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δαπανών οι επενδύσεις σε υποδομές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΗΕ: Υιοθετήθηκε το ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ για ανανέωση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο
- ΗΠΑ: Η NASA ανέβαλε την επιστροφή της στη Σελήνη – Αιτία, οι κακές καιρικές συνθήκες
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Γαλλία
- Δημοσιεύθηκε email του Μασκ στον Έπσταϊν – «Πότε βολεύει να έρθω στο νησί σου» – «Θα στείλω ελικόπτερο»
- Βιλερμπάν – Παναθηναϊκός 78-79: Με κορυφαίο τον Κώστα Σλούκα οι «πράσινοι»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 31.01.2026]
