Βρυξέλλες: Από σήμερα, 1η Ιουλίου, τίθενται σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί κανόνες που καθορίζουν τα ανώτατα όρια παρουσίας διοξίνης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Όλα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές ή οι πρώτες ύλες για ζωοτροφές που θα ξεπερνούν τα αυστηρά όρια που έχουν καθοριστεί, πρέπει (μετά την ημερομηνία αυτή) να εξαιρούνται από τη διατροφική αλυσίδα.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπιρν, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο έχει θέσει σε εφαρμογή νομικούς δεσμευτικούς κανόνες» σχετικά με την παρουσία διοξίνης στα τρόφιμα.


Τα μέτρα αυτά, που υιοθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2001, αποφασίστηκαν έπειτα από τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα των διοξινών στις τροφές την άνοιξη του 1999.


Σύμφωνα με τον κ. Μπιρν, τα μέτρα αυτά αποτελούν «στοιχείο-κλειδί της συνολικής στρατηγικής της Επιτροπής, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πέτυχαν να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες αποφάσεις, έως το 2006, για τα ψάρια και τα προϊόντα με βάση το ψάρι που καταναλώνονται στην εθνική τους αγορά.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr