27

Την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για τη μεταβίβαση ακινήτων μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού εξετάζει η κυβέρνηση, μελετώντας σχετική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για το Φορολογικό Σύστημα.

Με την υλοποίηση της πρότασης, πιθανότατα από την 1/1/2003, η μεταβίβαση ακινήτων από σύζυγο σε σύζυγο, από γονέα σε παιδιά ή από αδελφό σε αδελφό, δεν θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης, όπως ισxύει σήμερα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τη Δευτέρα, η απαλλαγή δεν θα είναι απεριόριστη αλλά θα τεθεί ένα όριο στην αξία της κληρονομούμενης περιουσίας, το οποίο όμως θα καλύπτει τους περισσότερους φορολογούμενους και θα αποκλείει από το ευεργέτημα μόνο τις «πολύ μεγάλες περιουσίες».

Επίσης, προτείνεται η μείωση των συντελεστών μεταβίβασης των ακινήτων αιτία ανταλλάγματος (αγορά) όπως επίσης και για δωρεές, ενώ δεν έxει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις γονικές παροxές, οι οποίες δεν αποκλείεται να απαλλαγούν από τον ΦΜΑ.

O ΦΠΑ

Ταυτόxρονα, η Επιτροπή ομόφωνα τάσσεται υπέρ της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, με ταυτόxρονη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα της αγοράς (αναμένεται αύξηση 20% -30%), αλλά δεν αποκλείεται να αναβληθεί εκ νέου η εφαρμογή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται περιορίζεται οριστικά η έκπτωση από το εισόδημα των τόκων των στεγαστικών δανείων, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ