27

Η Ρωσία, υπ αριθμόν δύο παγκοσμίως πετρελαιοπαραγωγός χώρα, πρόκειται σε διάστημα δύο μηνών να άρει σταδιακά τους περιορισμούς που έχει θέσει στις εξαγωγές πετρελαίου, ώστε να επιτρέψει στους παραγωγούς να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Κασιάνοφ.

«Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα επιστρέψουμε σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά τον όγκο των εξαγωγών πετρελαίου» δήλωσε ο κ. Κασιάνοφ μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με διευθυντικά στελέχη ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η Lukoil και η Yukos, για να επανεξετάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικού αργού που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -οι οποίες υποχώρησαν το 2001 κατά 18%- σημείωσαν άνοδο, κατά 30% περίπου- από τότε που η Ρωσία, η Νορβηγία και το Μεξικό αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση του ΟΠΕΚ, περιορίζοντας τις ποσότητες πετρελαίου που διοχετεύουν στις αγορές.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου πρωθυπουργού, η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο έως και 1,6% στα 26,64 δολάρια το βαρέλι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό