
Το τουρκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης
Αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό χώρο της Τουρκίας προκάλεσε την Τετάρτη η επικύρωση από το Κοινοβούλιο της χώρας της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, η οποία καταγγέλεται ως κατά μέτωπον επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.
51
Αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό χώρο της Τουρκίας προκάλεσε την Τετάρτη η επικύρωση από το Κοινοβούλιο της χώρας της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, η οποία εκλαμβάνεται ως κατά μέτωπον επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και απειλή για την αναδυόμενη βιομηχανία του Διαδικτύου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι καταγγέλουν πως ο νέος νόμος ενθαρρύνει το μονοπώλιο και ασκεί περιορισμούς στην ελευθεροτυπία σε μία περίοδο όπου η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα οφείλει να διευρύνει τις ελευθερίες των πολιτών προκειμένου να εγκαινιάσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά τους οι υπέρμαχοι της νέας νομοθεσίας υποστηρίζουν πως παρέχει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να θέσει φραγμό στη δημιουργιά μονοπωλίων στο χώρο του Τύπου.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ είχε ασκήσει βέτο τον περασμένο Ιούνιο στο σχετικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως είναι αντιδημοκρατικό -ο ίδιος δεν μπορεί να ασκήσει εκ νέου βέτο, εντούτοις έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διαδικασία, όμως, που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.
Η συζήτηση στο τουρικό Κοινοβούλιο πριν από την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου διήρκησε περισσότερες από δέκα ώρες, καθώς χαρακτηρίστηκε από έντονους διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών.
Όπως σημειώνει το Reuters, η πλέον αμφιλεγόμενη πτυχή του νέου νόμου είναι η απαγόρευση προς τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς περί δημοσίων έργων. Η απαγόρευση στοχεύει στο να μην μπορούν οι «βαρόνοι των μίντια» να αποκτήσουν επιρροή σε άλλους τομείς της οικονομίας ή στους πολιτικούς παράγοντες του τόπου.
Ο νόμος πλήττει επίσης την αναδυόμενη βιομηχανία του Internet στην Τουρκία, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (ISPs) υποχρεούνται να θέτουν το περιεχόμενο τους προς έγκριση στην κρατική υπηρεσία εποπτείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, θεωρούνται υπεύθυνες για το συνολικό περιεχόμενο των δωματίων συζήτησης (chat rooms) και των online μηνυμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κρήτη: Αυτοκτόνησε 30χρονη νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ – «Θα την θυμόμαστε για το ήθος και τη ζεστασιά της»
- Έργο βραχοπροστασίας στο οδικό δίκτυο Αράχωβας
- Τσέφεριν για το VAR: «Ούτε εγώ καταλαβαίνω τις αποφάσεις»
- Οι απόφοιτοι του ChatGPT: Η AI αλλάζει το νόημα του πτυχίου – καλώς ή κακώς
- Ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο μαζί με τον σκύλο μας – Πώς τού εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του
- Συνελήφθη ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο Νέο Κόσμο



