Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος στους καπνιστές
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες καπνιστές που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του παγκρέατος, υποστηρίζει ο Δρ Ράσελ Στόλζενμπεργκ-Σόλομον του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες καπνιστές που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του παγκρέατος, υποστηρίζει ο Δρ Ράσελ Στόλζενμπεργκ-Σόλομον του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Έπειτα από μελέτη περισσότερων από 27.000 ανδρών καπνιστών, ηλικίας 50-69 ετών, που διεξήχθη στη Φινλανδία, η ερευνητική ομάδα του Δρ Στόλζενμπεργκ-Σόλομον διαπίστωσε ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του παγκρέατος. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι πολύ σοβαρή, διότι λιγότερο από το 5% των ασθενών επιβιώνει πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκινικός όγκος ανιχνεύεται μόνο όταν φτάσει σε συγκεκριμένο μέγεθος, αλλά στο στάδιο αυτό έχει πλέον δώσει μεταστάσεις, συνήθως στους λεμφαδένες, στο ήπαρ ή στους πνεύμονες, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα την οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η ερευνητική ομάδα έκανε συγκρίσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπών είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παγκρέατος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους κατανάλωναν κυρίως φυτικά έλαια ήταν 40%.
Επίσης, οι άνδρες καπνιστές που έπασχαν από αυτήν τη μορφή καρκίνου συνέχιζαν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπών και βουτύρου, συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.
Αν και η επιστημονική ομάδα δεν διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος στους καπνιστές, επισημαίνει στην έκθεσή της -η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology- ότι τα κορεσμένα λίπη συσσωρεύονται στον οργανισμό περισσότερο από τα ακόρεστα και χρησιμοποιούνται λιγότερο αποτελεσματικά για την κάλυψη των ενεργειακώ ναναγκών.
Μιλώντας στο Reuters, ο Δρ Στόλζενμπεργκ-Σόλομον τόνισε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρέφονται σωστά οι καπνιστές, οι οποίοι ήδη επιβαρύνουν την υγεία τους.
health.in.gr
- Άρης: Το σημάδι στο πόδι του Ρόουζ από το μαρκάρισμα του Ιβανούσετς (pic)
- Νέες ανατριχιαστικές προβλέψεις από τον «ζωντανό Νοστράδαμο» για το 2026- Τι τον φοβίζει περισσότερο;
- Το τέλος των «μηχανών»: Ο Λάντο Νόρις είναι ο next door βασιλιάς της F1 – και κουβαλάει όλους τους προβληματισμούς ενός 26χρονου
- Πειραματικό χάπι υπόσχεται αδυνάτισμα χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας
- Αγρότες: Προχωρούν με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικές αρτηρίες – Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση
- Δημοψήφισμα 1974: Πρώτη κυρία της χώρας η Δημοκρατία

