Νέα Ορλεάνη: Προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι μικρότερες μερίδες και πιο υγιεινές τροφές ίσως είναι το κλειδί για την αποφυγή ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.


Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τρίτη 23/4/02 στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου πειραματικής βιολογίας.


Ποντίκια επιρρεπή στον καρκίνο που τράφηκαν είτε με φαγητά περιορισμένων θερμίδων είτε με τροφές πλούσιες σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολύποδες (με ενδεχόμενες προκαρκινικές αλλοιώσεις) στο παχύ έντερο συγκριτικά με όσα τρέφονταν κανονικά.


Η ομάδα του Δρ Βολκερ Μάι εμβολίασε τα ποντίκια με ένα γονίδιο που τους δημιουργούσε την προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια, τράφηκαν αρχικά με κανονικές τροφές, στη δεύτερη φάση με τυχαίες τροφές και ακολουθούσαν παράλληλα πρόγραμμα γυμναστικής, στην τρίτη φάση έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, στην τέταρτη φάση μειώθηκαν οι θερμίδες κατά 40% και στο πέμπτο στάδιο κατανάλωναν πολλά φρούτα, λαχανικά και τροφές με ελαιόλαδο.


Στο τέλος του πειράματος οι επιστήμονες εξέτασαν την ύπαρξη πολυπόδων στο παχύ έντερο των ποντικιών. Αυτά που τρέφονταν με ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά είχαν 40% λιγότερους πολύποδες συγκριτικά με όσα έτρωγαν οτιδήποτε.


Τα ποντίκια που έτρωγαν φαγητά χαμηλών θερμίδων παρουσίασαν 60% μείωση στην ανάπτυξη των πολυπόδων.


Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Μάι επισήμανε ότι τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι, αν και μοιάζουν αρκετά. Υποθέτει λοιπόν ότι οι δίαιτες με λίγες θερμίδες μπορεί να ενεργοποιούν τα επίπεδα των ορμονών του σώματος που σχετίζονται με την αύξηση της προδιάθεσης για ανάπτυξη καρκίνου.


Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα άτομα που θέλουν να προλάβουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Παράλληλα, χρειάζεται να τρώνε υγιεινές τροφές, ελαιόλαδο και φυσικά φρούτα και λαχανικά.


Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η απλή μείωση των θερμίδων ενδέχεται να οδηγήσει σε μια πιο υγιή διαβίωση. Οι διαιτολόγοι μάλιστα συστήνουν δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, προκειμένου να προληφθούν κάποιες ασθένειες.
Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, ώστε να καθοριστεί αν ο συνδυασμός λίγων θερμίδων με φρούτα και λαχανικά μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της προδιάθεσης για ανάπτυξη πολυπόδων.

health.in.gr