Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η απροσδόκητη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία και οι αμφιβολίες που έσπειρε η «Μπεζ Βίβλος» της Fed για την ορμή της ανάκαμψης στις ΗΠΑ δημιούργησαν άσχημο επενδυτικό κλίμα την Πέμπτη και ώθησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε απώλειες.
28
Με πτώση 0,40%, στις 5.197,50 μονάδες, έκλεισε την Πέμπτη ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ένα ανοδικό ράλι της Vodafone (έκλεισε στο +4,4%) προς το τέλος της συνεδρίασης συνέβαλε στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς.
Η βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός παρουσίασε αύξηση των συνδρομητών του στο τρίμηνο αλλά σταθερά έσοδα. Τα αποτελέσματα αυτά έτυχαν διπλής ερμηνείας, αφού ενδοσυνεδριακά η τιμή της μετοχής της κινδύνευσε να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο της μίας στερλίνας.
Στο Παρίσι, τα βελτιωμένα αποτελέσματα τριμήνου της Alcatel (τερμάτισε στο -0,1%) και οι υποσχέσεις της για (όχι εντυπωσιακή πάντως) κερδοφορία στο τέλος του έτους δεν ενθουσίασαν. Το κλίμα ήταν κακό για τον τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό κλάδο και χαρακτηριστική ήταν η πορεία του βαρύνοντος τίτλου της France Telecom που έχασε 4,4%. Τελικά, ο CAC 40 έχασε 1,59% και διαμορφώθηκε στις 4.455,99.
Σε μεγάλο χαμένο της ημέρας αποδείχτηκε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX έχασε 2,19% και έκλεισε στις 5.046,94 μονάδες. Η απροσδόκητη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία κατά το μήνα Απρίλιο «θάμπωσε» το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι 6.500 απολύσεις της Siemens χειροτέρεψαν τα πράγματα στο εταιρικό επίπεδο, συμπληρώνοντας την κακή εικόνα.
Όλα αυτά υπό τη σκιά της χθεσινοβραδινής έκθεσης συγκυρίας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, γνωστής ως «Μπεζ Βίβλου» (Βeige Βook), όπου οι 12 περιφερειακές Fed επανέλαβαν τις προσεκτικές διατυπώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο, λέγοντας ότι ναι μεν η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη την ορμή της.
«Αυτή η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο περιμέναμε […] ίσως να είδαμε ήδη τα καλύτερα», δήλωσε ο Γκι Μόνσον, επικεφαλής επενδύσεων στο Sarasin Investment Management στο Λονδίνο, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 έδειξε -1,01% και τα πενήντα blue chip του DJ Euro Stoxx τερμάτισαν στο -1,44%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κουτσούμπας: Δυναμώνουν οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ – Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός υπονομεύει τα θεμέλια του ΝΑΤΟ
- Ποτάμια λάσπης στα στενά της Σαντορίνης – Η κακοκαιρία σφυροκοπά το νησί
- Ελβετία: Υπέκυψε ένας από τους τραυματίες του Κραν Μοντανά – Στους 41 οι νεκροί της πυρκαγιάς στο μπαρ
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Κηφισιά – Εκπλήξεις από τον Μπενίτεθ (pic)
- Τι μας στερεί η τεχνολογία – και πώς να το ανακτήσουμε
- Γίνεται μύθος από τα 22 του ο Κάρλος Αλκαράθ: Έχει κερδίσει ήδη επτά Grand Slam! (vids)
