27

Σε κρίση βρίσκεται η ακτοπλοΐα, τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας, Στέλιος Ζαμπετάκης, καθώς τα μεγάλα κοστολόγια και οι επενδύσεις που έγιναν για την ανανέωση του στόλου είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσβάστακτες υποχρεώσεις σε ξένες και ελληνικές τράπεζες, καθώς και να μην προσαρμοστούν τα ναύλα στο λειτουργικό κόστος των πλοίων.


Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι κατά καιρούς, λόγω κρίσεων, αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, όπως και η αύξηση των ασφαλίστρων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.


Οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων εκτιμούν ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλές, ενώ το ένα τρίτο από αυτά που πληρώνει ο επιβάτης είναι κρατήσεις υπέρ τρίτων. Μόνο το 2001, το ΝΑΤ εισέπραξε από αυτές τις κρατήσεις 9,5 δισ. δραχμές.


Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα ναύλα, οι ακτοπλόοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ναύλοι των πλοίων αυξήθηκαν κατά 215,4%, ενώ οι τιμές στις υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 265,56%.


Σχετικά με το νηολόγιο που θα ισχύσει μετά την 1η Νοεμβρίου 2002 όταν θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, η ΕΕΑ ζητά αυτό να είναι πλήρως απελευθερωμένο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ναυλολογίου που προτείνουν είναι:


* Θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία (πολυπλοκότητα) στα τιμολόγια κάθε εταιρείας, όπου διαφορετικές ομάδες επιβατών θα αντιμετωπίζουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που αυτές ελεύθερα θα επιλέγουν.


* Θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά ανάμεσα στον βασικό ναύλο και τις πραγματικές τιμές που θα απολαμβάνουν διαφορετικές ομάδες επιβατών.


* Το ποσοστό των επιβατών που θα πληρώνει το βασικό ναύλο θα είναι μειωμένο σε σχέση με το σημερινό καθεστώς και, κατά συνέπεια, θα μειωθεί η σημασία του βασικού ναύλου.

ΑΠΕ