Λονδίνο:Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών ή η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων ελαττώνει στο ήμισυ τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation:Journal of the American Heart Association.


Επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Consortia Mario Negroid Sod της Σάντα Μαρία της Ιταλίας μελέτησε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ω-3 λιπαρών οξέων (είτε μέσω κατανάλωσης ψαριών ή συμπληρωμάτων διατροφής) περισσότερων από 11.000 καρδιοπαθών, που είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.


Η κατανάλωση ενός γραμμαρίου σε καθημερινή βάση ήταν καθοριστική για τον περιορισμό του κινδύνου του αιφνίδιου θανάτου κατά 42%.Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι μείωναν το πρόβλημα του » ακανόνιστου» καρδιακού ρυθμού σε ασθενείς που έπασχαν από καρδιακές αρρυθμίες.
Στο τέλος της τρίχρονης έρευνας ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου ήταν 2% για την ομάδα των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα και 2,7% για την ομάδα που δεν λάμβανε ω-3 λιπαρά οξέα.Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί.

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του συστήματος διέγερσης των κυττάρων του μυοκαρδίου.

Η αξία της μελέτης αυτής εντοπίζεται, κατά το Δρ Αλεξάντερ Λιφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών.

health.in.gr