Συρρίκνωση 9,4% σημείωσε το τουρκικό ΑΕΠ το 2001
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,4% το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς η κρίση του Φεβρουαρίου του 2001 παρέλυσε το τραπεζικό σύστημα και εξανέμισε το 50% της αξίας της λίρας.
27
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Τουρκίας μειώθηκε κατά 9,4% το 2001, καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από το 1945.
Το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώθηκε κατά 12,3%. Αντίθετα, το 2000 είχε αυξηθεί κατά 6%.
Η χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το Φεβρουάριο του 2001 παρέλυσε το τραπεζικό σύστημα και υποδιπλασίασε την αξία της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έκτοτε η Αγκυρα, με ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του ΔΝΤ προσπαθεί να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος και να οδηγήσει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης.
Αλλά τα στοιχεία για το ΑΕΠ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, έδειξαν ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ ότι προβλεπόταν (-8,5%)από το ΔΝΤ και την τουρκική κυβέρνηση.
Η Τουρκία φιλοδοξεί φέτος να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 3%, αλλά η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που επισκέφτηκε την Αγκυρα τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ότι δεν «βλέπει» πειστικές ενδείξεις ανάπτυξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κώστας Γρεβενίτης: Ανοίγουν τα στόματα στη μυστηριώδη εξαφάνιση του επιχειρηματία
- Υπόθεση Κώστα Γρεβενίτη: «Είχε εντάσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός του» – Τι αποκαλύπτει μάρτυρας
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Το καυτό εξάγωνο
- Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου στη Βολιβία – Τουλάχιστον 15 νεκροί – «Έβρεξε» λεφτά [βίντεο]
- Ο Τραμπ έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να σταματήσουν τη συνεργασία με την Anthropic
- Συγκλονίζει η μητέρα του Γεράσιμου: «Ο κόσμος όλος, δύο πράσινα μάτια, γεμάτα δύναμη»
