Και τυπικά σε ύφεση η γερμανική οικονομία μετά τη νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο του 2001 κατά 0,3%. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση του ΑΕΠ (0,2% το γ τρίμηνο του 2001), γεγονός που επιβεβαιώνει και τυπικά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε ύφεση.
28
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο του 2001 κατά 0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση του ΑΕΠ (0,2% το γ τρίμηνο), γεγονός που επιβεβαιώνει και τυπικά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε ύφεση.
Σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2001.
Η μείωση των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων και ο περιορισμός των δαπανών των γερμανικών νοικοκυριών στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου οδήγησαν το γερμανικό ΑΕΠ στην πλέον απότομη πτώση του σε διάστημα τρεισήμισι χρόνων. Επίσης, το ρόλο της διαδραμάτισαν η κατά 10,6% μείωση που σημείωσαν οι επενδύσεις και η σε ποσοστό 4,5% πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας επισημαίνει ότι αν ο αριθμός των εργάσιμων ημερών στο τέταρτο τρίμηνο ήταν ο ίδιος με αυτόν του τρίτου, «ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν μηδενικός».
Ενδείξεις, πάντως, για ανάκαμψη στις ΗΠΑ -προορισμό σεβαστού ποσοστού εξαγωγικών γερμανικών προϊόντων- σε συνδυασμό με χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων κατατείνουν στο ότι η υπ αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει φέτος.
Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε το Φεβρουάριο στη Γερμανία περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών και οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε διάστημα δύο χρόνων σχεδόν, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Θεσσαλονίκη: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του μπροστά στα ανήλικα ανίψια του
- Φυλακές Τρικάλων: Συνέλαβαν με ναρκωτικά εξωτερικό φρουρό
- Συντριβή για τους Μπακς στο Μιλγουόκι (127-98) – Όλα τα αποτελέσματα της βραδιάς στο NBA
- Ανδρουλάκης: Τα Τέμπη συμβολίζουν την ηθική, πολιτική και θεσμική χρεοκοπία της ΝΔ
- Η Κρήτη βγαίνει στους δρόμους για τη δικαίωση των 57 θυμάτων στα Τέμπη
- Ιράν: Επιβεβαίωση Τραμπ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίθεση ευρείας κλίμακας