27

Υψηλότερα των 3.000 μονάδων θα βρίσκεται η Σοφοκλέους στο τέλος της φετινής χρονιάς, πιστεύει ο ένας στους δύο χρηματιστές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ημερησία του Σαββατοκύριακου και στην οποία συμμετείχαν 42 στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 88% του δείγματος βλέπει πως ο γενικός δείκτης στην εκπνοή του 2002 θα έχει τουλάχιστον αγγίξει τις 3.000 μονάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 2,4% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η ελληνική κεφαλαιαγορά να υποστεί νέα σημαντική υποχώρηση και να τελειώσει τη φετινή χρονιά κοντά στην περιοχή ή και χαμηλότερα των 2.000 μονάδων.


Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι χρηματιστές για την πορεία της Σοφοκλέους στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, γεγονός που καταδεικνύει ότι σταδιακά το ελληνικό χρηματιστήριο αναπνέει στους ρυθμούς των διεθνών εξελίξεων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων αναλυτών βλέπει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να επιτυγχάνεται στο δεύτερο ήμισυ του έτους.


Λιγότερο αισιόδοξοι για το εξάμηνο


Συγκεκριμένα, το 42,85% των χρηματιστών θεωρεί ως πιθανότερο σημείο που θα βρεθεί ο γενικός δείκτης στο τέλος του Ιουνίου τις 2.500 μονάδες, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό εκτιμά πως την ίδια περίοδο η αγορά θα κινείται κοντά στη ζώνη των 3.000 μονάδων. Τέλος, ένα ποσοστό της τάξεως του 11,9% θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης των 3.000 μονάδων πριν το τέλος του εξαμήνου, ενώ «μαύρες σκέψεις» για την πορεία της Σοφοκλέους τους επόμενους μήνες κάνει μόλις το 2,4%, που πιστεύει πως τα δύσκολα δεν έχουν ξεπεραστεί και πως η αγορά μπορεί τη συγκεκριμένη περίοδο να έχει επιστρέψει στην περιοχή των 2.000 μονάδων.


Ευτυχώς που χώρισαν…


Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις των χρηματιστών στο ερώτημα ποια είναι η επίδραση του ναυαγίου της συγχώνευσης Εθνικής και Αlpha για τη χρηματιστηριακή αγορά.


Το 71,43% απαντά πως για την αγορά το διαζύγιο θα έχει θετικές συνέπειες, το 19,04% σημειώνει πως δεν θα υπάρξει ούτε θετική ούτε αρνητική επίπτωση, ενώ μόλις το 9,53% βλέπει αρνητικές επιπτώσεις για την κεφαλαιαγορά από την ακύρωση της συμφωνίας.


Σημειώνεται επίσης ότι μόλις το 6,5% πιστεύει ότι για την αρνητική εικόνα της αγοράς ευθύνονται τα μετοχοδάνεια, ενώ το 7,8% κρίνει πως το κακό κλίμα οφείλεται στους κόκκινους κωδικούς. Μεταξύ των χρηματιστών στο συγκεκριμένο ερώτημα κυριαρχούν δύο απαντήσεις.


Πληρώνουμε τις υπερβολές


Ότι η Σοφοκλέους πληρώνει τις ακρότητες που υπήρξαν κατά την παρατεταμένη άνοδο του 1999 (το 33,76%), αλλά και πως η κατάσταση διαιωνίζεται εξαιτίας της κακής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας (το 33,76%). Τέλος, μόλις το 15,58% θεωρεί πως η αιτία του προβλήματος της αγοράς είναι οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 2,6% εκτιμά ότι τη Σοφοκλέους καθηλώνει η έλλειψη ρευστότητας.


Τέλος, σε πιθανό ανοδικό ράλι ο κλάδος που κυριαρχεί στις προτιμήσεις των χρηματιστών (πιθανότατα και λόγω συγκυρίας αφού στο τέλος εκπνέει η προθεσμία για τη δημιουργία των νέων ισχυρών σχημάτων) είναι ο κατασκευαστικός (38,4%), ενώ το 27,4% και το 20,5% αντίστοιχα βλέπουν στην όποια ανοδική κίνηση προκύψει να κυριαρχούν οι τηλεπικοινωνιακές και οι τραπεζικές μετοχές, όπου όπως σημειώνουν θα πρέπει να αναμένονται και οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες τους επόμενους μήνες.


Δεν είναι λίγοι πάντως και εκείνοι (13,7%), που εκτιμούν πως κανένας από τους κλάδους που προαναφέρθηκαν δεν θα πρωταγωνιστήσει αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών θα συγκεντρώσουν άλλοι κλάδοι, όπως τα τσιμέντα και τα τρόφιμα ή μεμονωμένες μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ