27

Αβεβαιότητες πιο ισχυρές από κάθε άλλη χρονιά θα αντιμετωπίσει το 2002 η ελληνική οικονομία, παρά την αισιοδοξία ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).


Ωστόσο, με βάση την έκθεση του ΙΟΒΕ, τα Ολυμπιακά έργα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ευρώ μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ελληνική οικονομία κατά το τρέχον έτος.


Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αγοραστική δύναμη) των Ελλήνων, εκτιμάται ότι θα είναι φέτος ελαφρώς αυξημένο, στις 72,55 μονάδες ισοδύναμης αγοραστικής δύναμης, έναντι 70,89 το 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το ΙΟΒΕ, παραμένει το χαμηλότερο στην ευρωζώνη.


Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει τον υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2002. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 3,48%, από 4,08% το 2001, ενώ κατά το 2003 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 3,18%.


Σε ό,τι αφορά τις αβεβαιότητες που βλέπει το ΙΟΒΕ, αυτές, όπως υποστηρίζει, έγκεινται στην πορεία της διεθνούς οικονομίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει με πιο έντονο τρόπο την ελληνική οικονομία, συγκριτικά με το 2001. Και αυτό, επειδή περιορίζεται η διαφορά φάσης με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες (δηλαδή η διαρθρωτική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας), η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνη για τη διατήρηση υψηλού ρυθμού ανόδου το 2001.


Από τους παράγοντες που συνέβαλαν θετικά σε αυτή την εξέλιξη είναι η μείωση των επιτοκίων, η οποία επηρέασε και τα δύο συστατικά στοιχεία της τελικής ζήτησης, την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η μείωση των επιτοκίων, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, εξηγεί ίσως και τη διαφορά φάσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επιτόκια είχαν μειωθεί ένα με δύο χρόνια νωρίτερα.


Προβληματισμός επικρατεί και με τη διαφαινόμενη σημασία των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση υψηλών ρυθμών.


Καταλήγοντας στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ, αναφέρει ότι για να περιοριστούν σημαντικά οι διάφορες αβεβαιότητες για το 2002, θα πρέπει η οικονομική πολιτική να ακολουθήσει με μεγάλη συνέπεια τους διακηρυγμένους στόχους της, οι οποίοι αφορούν στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και στην ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.


Οι βασικοί παράγοντες που ενδεχομένως θα έχουν θετική επίδραση κατά το 2002, είναι η εισαγωγή του ευρώ, που διευρύνει τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, οι αυξημένες χρηματοδοτήσεις του Γ ΚΠΣ, η επιτάχυνση των έργων για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως ιδεολογικό ζήτημα, αλλά ως μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ