Το σκόρδο στον πόλεμο κατά των ανθεκτικών μικροβίων
Σικάγο: Ένα συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση λοιμώξεων που οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Το παραπάνω αντιπροσωπεύει συμπέρασμα ερευνητικών μελετών οι οποίες ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Διεπιστημονικό Συνέδριο Αντιμικροβιακών και Χημειοθεραπευτικών Φαρμάκων.
Σικάγο: Ένα συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση λοιμώξεων που οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα ερευνητικών μελετών οι οποίες ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Διεπιστημονικό Συνέδριο Αντιμικροβιακών και Χημειοθεραπευτικών Φαρμάκων .
Ο Δρ Ρόναλντ Κάτλερ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου χρησιμοποίησαν μία κρέμα που περιείχε αλλισίνη, το δραστικό συστατικό του σκόρδου, για να καταπολεμήσουν στελέχη σταφυλόκοκκου ανθεκτικά στη μεθυσιλλίνη (MRSA). Βέβαια, οι επιστήμονες φρόντισαν να αφαιρέσουν τη χαρακτηριστική οσμή.
Από την εφαρμογή της βρέθηκε ότι η αλλισίνη σε μικρή συγκέντρωση (32ppm) ανέστειλε την ανάπτυξη του μικροβίου, ενώ η περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσής της (στα 256ppm) είχε μικροβιοκτόνο δράση.
«Οι πιθανότητες ανάπτυξης αντοχής στην αλλισίνη από τα εν λόγω στελέχη σταφυλόκοκκου είναι πολύ μικρές. Αν και υπάρχουν μικρόβια που δεν επηρεάζονται από τη δράση της αλλισίνης, κανένα από όσα είναι ευαίσθητα σε αυτή δεν έχει αναπτύξει αντοχή μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου μέσα στο επόμενο έτος» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Κατλερ.
Σε δεύτερη μελέτη , που διεξήχθη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Ιλινόις μελετήθηκε η επίδραση της αλλισίνης σε έναν άλλο τύπο ανθεκτικών μικροβίων, τους ανθεκτικούς στη βανκομυκίνη εντερόκοκκους (VRE). Βρέθηκε ότι το εκχύλισμα σκόρδου δεν «σκότωσε» μεν τα μικρόβια, αλλά ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό τους.
«Το σκόρδο πιθανόν να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την καταπολέμηση μικροβίων που εντοπίζονται κυρίως στο παχύ έντερο, επειδή το 20% της ποσότητας που λαμβάνεται με τις τροφές αποβάλλεται σχεδόν αυτούσιο μέσω του εντέρου. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς τα σκευάσματα σκόρδου κρίνονται ως ιδιαίτερα ασφαλή για τους ασθενείς σε σύγκριση με άλλα φάρμακα» δήλωσε η Δρ Πράκας που ηγείται της έρευνας.
health.in.gr
- Το επικίνδυνο κύμα της «σούπερ γρίπης» στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία για τον Η3Ν2
- Roll into glam season: Ένας beauty οδηγός που σου υπόσχεται τα πιο λαμπερά, snow-kissed Χριστούγεννα
- Ναπολέων Ζέρβας: Διάθεσις δράσεως και δυναμικότητα
- Αταμάν: «Δεν παίζει με την Αρμάνι ο Οσμάν, την επόμενη εβδομάδα επιστρέφει ο Χολμς»
- Βίντεο από τη σύλληψη του δεύτερου δράστη που μαχαίρωσε τον 14χρονο στον Χολαργό
- Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (πινάκας)
