Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί τα περισσότερα ΜΜΕ αρνούνται να καταλάβουν πως 1+1 μας κάνει 2. Όταν το δολάριο χάνει την αξία του οι παραγωγοί πετρελαίου ανεβάζουν την τιμή επειδή πληρώνονται σε δολάρια. Έτσι, καταφέρνουν να κρατήσουν σταθερά τα εισοδήματά τους.

Αυτή όμως την πολύ απλή εξίσωση σπάνια θα τη δείτε σε κείμενα για την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Υποπτεύομαι πως ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι προτιμούν να αντιγράφουν οικονομικές ειδήσεις από αμερικανικά μέσα παρά να κουράζονται γράφοντας κάτι πρωτότυπο. Και φυσικά στις ΗΠΑ η ιδέα πως για όλα φταίει το αδύναμο δολάριο που τυπώνεται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψει τα ελλείμματα της χώρας είναι ταμπού.

Ας σημειωθεί μάλιστα πως το πρόσφατο συμβάν δεν είναι ασυνήθιστο. Αν και όλοι ισχυρίζονται πως η πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1973 ήταν αποτέλεσμα της υποστήριξης της Δύσης προς το Ισραήλ οι Άραβες είχαν από τότε δηλώσει ξεκάθαρα πως αύξησαν τις τιμές επειδή οι ΗΠΑ υποτίμησαν το δολάριο έναντι του χρυσού και εκείνοι ήθελαν να πληρώνονται την ίδια ποσότητα σε χρυσό για το πετρέλαιό τους όπως και πριν την υποτίμηση.