Το αδίκημα της λαθρεμπορίας υφίσταται εάν εισαχθούν αυτοκίνητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να δηλωθούν στις αρμόδιες ελληνικές τελωνειακές αρχές και δεν πληρωθούν οι σχετικοί φόροι (ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης), αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.



Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εφετειακή απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν ιδιοκτήτης ΙΧ αυτοκινήτου και ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων σε φυλάκιση 15 μηνών ο καθένας, για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας, της άμεσης συνέργιας σε λαθρεμπορία και της πλαστογραφίας.



Ο ιδιοκτήτης του επίμαχου ΙΧ εισήγαγε από το εξωτερικό, σε άγνωστο χρόνο και χωρίς άδεια των τελωνειακών αρχών, ένα αυτοκίνητο και δεν πλήρωσε τους απαιτούμενους φόρους, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο κατά 9,5 εκατομμύρια δραχμές.



Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι «και για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται ή τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Κοινότητα αποστέλλονται ή μεταφέρονται στην Ελλάδα από άλλα κράτη – μέλη, με την εγκαθίδρυση από 1ης Ιανουαρίου 1993 της εσωτερικής αγοράς, βάσει της ενιαίας ευρωπαϊκής πράξης, δεν ισχύουν πλέον εισαγωγικοί δασμοί, αλλά διατηρούνται, ως εσωτερικοί φόροι, ο γενικός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και ο ειδικός Φόρος Κατανάλωσης».



Πηγή: ΑΠΕ

news.in.gr