27

Θετικός στην αποδοχή προτάσεων της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Αττική» από τα μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν επίμοχθου διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι ανάγκες για την προστασία του περιβάλλοντος και της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Αττική.


Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε «πρόδηλη πολιτική αμηχανία», αλλιώς θα συμφωνούσε με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.


Σύμφωνα με τον εισηγητή του νομοσχεδίου, βουλευτή Κώστα Σπηλιόπουλο, το ν/σ προβλέπει -μεταξύ άλλων- την απομάκρυνση όλων των μονάδων υψηλής όχλησης από οικιστικές περιοχές της Αττικής, την προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου, την καταγραφή των περιβαλλοντικών φόρτων, τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών μονάδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναφέρει ποιες και πόσες βιομηχανίες οχλούν και ρυπαίνουν, την άμεση χωροθέτηση νέων ζωνών για υπηρεσίες, ενώ έκανε λόγο για την παράνομη λειτουργία 4.000 βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.


Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Νίκος Γκατζής του ΚΚΕ, με το σκεπτικό ότι αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ ο Γιώργος Αμπατζόγλου του ΣΥΝ είπε ότι θα καθορίσει τη στάση του από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.


Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, είπε ότι το νομοθέτημα αφορά στο 40% της οικονομικής δράσης και στο 40% του πληθυσμού της Ελλάδας.


Για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης στην Αττική, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι έχουν ήδη χωροθετηθεί 38 χώροι βιομηχανικής υποδοχής και ότι σήμερα παραδίδονται σε λειτουργία τρία βιομηχανικά πάρκα, στο Σχιστό, στα Ανω Λιόσια και στην Τεχνόπολη Λαυρίου.


Επίσης είπε ότι από το 1981, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τιθάσευσε το νέφος και ότι μειώθηκαν σημαντικά οι επικίνδυνοι ρύποι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ