27

Στον έλεγχο της θυγατρικής εταιρείας Crossair (το 70% της οποίας θα πωλήσει σε Credit Suisse και UBS) θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών δραστηριοτήτων της Swissair, η οποία εν συνεχεία θα ζητήσει προστασία από τις αξιώσεις των πιστωτών της και θα πωλήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, σε μια απέλπιδα (;) προσπάθεια να αποφύγει την χρεοκοπία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου, Μάριο Κόρτι, η εταιρεία θα συγκεντρώσει 160,4 εκατ. δολάρια (59,61 δισ. δραχμές) από την πώληση της Crossair και θα λάβει δάνειο 312,6 δισ. δραχμών από τις δύο κορυφαίες τράπεζες της χώρας, ώστε να αποφύγει το «λουκέτο».


Παράλληλα, η Crossair θα αναλάβει τα 2/3 των πτήσεων της Swissair (οι υπόλοιπες θα διακοπούν) από τις 28 Οκτωβρίου για να «δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ελβετική αεροπορική εταιρεία που θα είναι δραστήρια σε παγκόσμια βάση».


Ο Μάριο Κόρτι τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ προκάλεσαν ζημίες δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην εταιρεία, η οποία είχε «στεγνώσει» από ρευστό και η οποία έχει ένα υπέρογκο χρέος (3,9 τρισ. δρχ.) που οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην λανθασμένη πολιτική επέκτασης.


Επιπλέον, η Swissair θα περικόψει 2.560 θέσεις εργασίας (από τις 72.000) και θα μειώσει το στόλο της κατά 24 αεροσκάφη στα 134.


Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Swissair και της Crossair διεκόπη σήμερα. Από τις αρχές του έτους υποχωρούν κατά 80% και 40% αντίστοιχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ