27

Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, η οποία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία 700 δισ. δραχμές περίπου, καθώς και το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2002, στη σκιά της οικονομικής επιβράδυνσης σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, θα απασχολήσουν τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, στο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενσωματώνονται τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και το 2002.


Το σχέδιο, που θα απασχολήσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με τον Γιάννο Παπαντωνίου, «στις αρχές Νοεμβρίου και αφού έχουν συνεκτιμηθεί όλες οι εξελίξεις, θα καταρτισθεί το τελικό σενάριο, το οποίο θα κατατεθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στη Βουλή».


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εναλλακτικό σενάριο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% έναντι 4,3% φέτος και έναντι 5,5% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο τελεί επίσης υπό αναθεώρηση.


Ο δεύτερος στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 θα είναι η δημιουργία πλεονάσματος της τάξης του 1,3% έναντι 0,5% φέτος, στόχος ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.


Η εκπλήρωση των παραπάνω στόχων απαιτεί τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων -καθώς στο οκτάμηνο παρουσιάστηκε σοβαρή καθυστέρηση (59%) στην είσπραξη των κοινοτικών κονδυλίων και τον έλεγχο των δαπανών-, ώστε να μην ξεπεράσουν φέτος τα οκτώ τρισ. δραχμές.


Στο σκέλος των δαπανών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει τονίσει ότι θα θιγούν μόνο οι καταναλωτικές δαπάνες (-100 δισ. δραχμές) και όχι το κοινωνικό «πακέτο», οι δημόσιες επενδύσεις (1,6 τρισ. δραχμές το 2002) και η εισοδηματική πολιτική.


Πάντως, σε περίπτωση που οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα είναι δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες, τα συγκεκριμένα κονδύλια θα τελούν υπό αίρεση, καθώς υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της συμπεριφοράς των καταναλωτών, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το βάθος της παρούσας επιβράδυνσης αλλά και το χρόνο της πολυπόθητης ανάκαμψης της οικονομίας, των εταιρικών κερδών και των αγορών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ