30

Ο καφές περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαταραχών του νευρικού συστήματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της εταιρείας Nestle που βρίσκεται στην Ελβετία.

Η μελέτη έγινε προκειμένου να «μετρηθούν» οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού, του κακάο, των βοτάνων και του καφέ στην υγεία του ανθρώπου. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ μειώνουν την επίδραση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό επιβλαβείς ουσίες που ενδέχεται να οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, καθώς και διαταραχές του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.


Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η δράση των αντιοξειδωτικών παραγόντων ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του καφέ, από χώρα σε χώρα.


Ένα φλιτζάνι καφέ, όπως τον ετοιμάζουν οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέχει 0,7% καφέ, έναντι 1,7% στην Ελβετία και 2% στη Γαλλία. Πάντως, η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών δεν επηρεάζεται από την προσθήκη γάλακτος.


Η μελέτη έγινε σε δοκιμαστικούς σωλήνες και οι σχετικές έρευνες θα πρέπει τώρα να γίνουν σε καλλιέργειες, πειραματόζωα και ανθρώπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters