37

Χιλιάδες Κούρδους έχει συλλάβει το τελευταίο 24ωρο η τουρκική αστυνομία σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μαζική διαδήλωσή τους στην Αγκυρα, για την αναγνώριση των πολιτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων τους, με αφορμή τον εορτασμό, το Σάββατο, της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη. Σε επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκε άλλο ένα.

Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού(HADEP), που εκφράζει κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας, κατήγγειλε ότι η αστυνομία «συνέλαβε οδηγούς λεωφορείων που μετέφεραν Κούρδους διαδηλωτές και έκανε κατασχέσεις εγγράφων και αδειών οδήγησης» στην προσπάθειά της να μην επιτρέψει τη συγκέντρωση στην Αγκυρα.


Η αστυνομία «προειδοποιούσε τις εταιρείες από τις οποίες οι Κούρδοι έχουν μισθώσει λεωφορεία να μην πάνε πουθενά», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του HADEP.


Στην Αγκυρα χιλιάδες αστυνομικοί και τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν στους δρόμους της πόλης και κάνουν μαζικές συλλήψεις.


Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που θέλησαν να φθάσουν στην τουρκική πρωτεύουσα. Στόχος του HADEP ήταν να φέρει 100.000 διαδηλωτές στην Αγκυρα, στόχος που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μετά την κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και τις μαζικές συλλήψεις. Αξιωματούχοι του κόμματος ανέφεραν ότι μόνο στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.000 Κούρδους.


Στο Ντιγιάρμπακιρ, εξάλλου, αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, για να διαλύσουν την Παρασκευή συγκέντρωση περίπου 3.000 Κούρδων, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του ηγέτη του κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters