Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν, εντείνοντας έτσι τις προσδοκίες στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στην πρώτη συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 30 Αυγούστου.
27
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν, εντείνοντας έτσι τις προσδοκίες στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στην πρώτη συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 30 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, κατά 0,1% έναντι του Ιουνίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 2,8% έναντι αύξησης 3% τον προηγούμενο μήνα.
Παρά την πτώση όμως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται πάνω από το στόχο της ΕΚΤ (2%) για 14 συνεχόμενους μήνες.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ανοίγει το δρόμο για τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Σε δημοσκόπηση του Bloomberg η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «κόψει» τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 0,25% στις 30 Αυγούστου.
«Ο Ντούιζενμπεργκ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να βοηθήσει την οικονομία», δήλωσε στο Bloomberg o επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας Zeltia, Χοσέ Μαρία Σούσα – Φάρο. «Πιθανώς τώρα διανύουμε την χειρότερη φάση της επιβράδυνσης», προσέθεσε.
Καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν και οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης επιβραδύνονται με ανησυχητικό ρυθμό, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και προσλήψεις νέου προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους η ΕΚΤ έχει μειώσει μόνο μια φορά τα επιτόκια (στις 10 Μαΐου), ενώ η Fed έχει μειώσει το κόστος δανεισμού επτά φορές και η Τράπεζα της Αγγλίας τέσσερις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Τραμπ έχει «τρεις πολύ καλούς» υποψήφιους για να αναλάβουν την ηγεσία μεταπολεμικά
- Ιράν: Απογειώνονται οι τιμές του πετρελαίου ως και 13% στις ασιατικές αγορές
- Ιράν: Τα αραβικά βασίλεια του Κόλπου απειλούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα που δέχτηκαν
- Ιράν: Επιστολή στον ΟΗΕ για την «εγκληματική πράξη» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη
- Ιράν: «Η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στο Πακιστάν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ