Αναδίπλωση των Αμερικανών στο θέμα των εξαγωγικών επιδοτήσεων
Θετικά χαρακτήρισε την Τρίτη τα μηνύματα από την αμερικανική πλευρά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί θεμάτων εμπορίου Αντονι Γκουτς, όσον αφορά στη συμμόρφωση των ΗΠΑ στο ζήτημα των εξαγωγικών επιδοτήσεων που απείλησε με ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έπειτα από τη χθεσινή καταδικαστική γνωμοδότηση του ΠΟΕ.
28
Θετικά χαρακτήρισε την Τρίτη τα μηνύματα από την αμερικανική πλευρά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί θεμάτων εμπορίου Αντονι Γκουτς, όσον αφορά στη συμμόρφωση των ΗΠΑ στο ζήτημα των εξαγωγικών επιδοτήσεων που απείλησε με ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έπειτα από τη χθεσινή καταδικαστική γνωμοδότηση του ΠΟΕ.
«Το σημείο-κλειδί για μας είναι η συμμόρφωση των ΗΠΑ […] και τα μηνύματα που λάβαμε από την αμερικανική πλευρά είναι προς αυτή την κατεύθυνση» ήταν η δήλωση του κ. Γκουτς.
Τη Δευτέρα ο ΠΟΕ είχε αποφανθεί ότι το σύστημα φοροαπαλλαγών που διέπει τις μεγάλες αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εκτός αμερικανικού εδάφους αποτελεί συγκαλυμμένο σύστημα παράνομων εξαγωγικών επιδοτήσεων.
Οι Ευρωπαίοι έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά, αν τελικά κερδίσουν την υπόθεση στον ΠΟΕ, απειλή που ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, έχει χαρακτηρίσει εμπορικό «πυρηνικό όπλο».
«Αναζητούμε λύση, επιδιώκοντας την προαγωγή των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας έναντι του ΠΟΕ» είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Ρ.Ζέλικ.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη τροποποιήσει την επίμαχη νομοθεσία τους, μετά την πρώτη απόφαση του ΠΟΕ, αλλά η ΕΕ επανήλθε στο διεθνή οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι και οι νέες διατάξεις διατηρούν φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες.
Η αμερικανική νομοθεσία απαλλάσσει μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, όπως η Boeing και η Microsoft, από τη φορολογία δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, καταγγέλλουν οι Ευρωπαίοι.
Η καταδικαστική για τις ΗΠΑ έκθεση του ΠΟΕ αναμένεται να δημοσιευθεί στις 13 Αυγούστου και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν έφεση, καθυστερώντας -ούτως ή άλλως- τις όποιες κυρώσεις έως τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καραλής: «Μου δίνει τεράστια δύναμη ο πατέρας μου και ο κόσμος, ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχω κάνει» (vid)
- +100 Υποτροφίες απο την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2026-2027
- Κύπρος: Κλειστά σχολεία στο Ακρωτήρι και οδηγίες για τα καταφύγια – Τι λένε οι Βρετανοί για το χτύπημα στη βάση
- Ρώμη, το νέο «μήλο της έριδος» του αμερικανικού μπάσκετ
- Γιατί κανείς δε μπορεί να σταματήσει να μιλάει για το δίδυμο Rosalía και Björk επί σκηνής των BRIT Awards 2026;
- Ξάνθη: Οι οικονομικές διαφορές πίσω από τη δολοφονία του 69χρονου
