27

Αγώνα δρόμου κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε η διαδικασία της μετοχοποίησης να είναι έτοιμη έως τις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑΑ.

Η ΔΕΗ στοχεύει στην άντληση 300 – 400 δισ. δραχμών από την δημόσια προσφορά του 20% των μετοχών της, με διάθεση υπαρχουσών μετοχών και παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η ημερομηνία εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑΑ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, μολονότι εκτιμάται ότι το προσεχές φθινόπωρο θα είναι η κατάλληλη εποχή, καθώς καθοριστικό παράγοντα για την εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου θα αποτελέσει το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί εώς τότε στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.


Το κύριο πρόβλημα στη διαδικασία της μετοχοποίησης εντοπίζεται στη δυσκολία αποτίμησης του ενεργητικού της επιχείρησης, όπου τα μεγέθη είναι τεράστια και για πολλά χρόνια ουσιαστικά δεν υπολογίζονται βάσει της πραγματικής τους αξίας.


Όσον αφορά στο παθητικό, αυτό έχει πλέον αποτιμηθεί και απομένει η καταγραφή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, καθώς και η λήψη απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι με τα τιμολόγια «κοινωνικής παροχής».


Πάντως, η εταιρεία λειτουργεί ήδη με νέα οργανωτική δομή για το πρώτο και δεύτερο επίπεδο οργάνωσης του νέου οχήματος, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων βασικών επιχειρησιακών μονάδων για τα ορυχεία, την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή.


Τηλεπικοινωνίες


Σχετικά με την υπεραξία που θα προκύψει από την εμπλοκή της στις τηλεπικοινωνίες, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη για το «άλμα» μαζί με την ιταλική Wind, η οποία εκτός απροόπτου θα είναι και η στρατηγική εταίρος της ΔΕΗ.


Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ προτίθεται να επενδύσει 100 δισ. δραχμές, ενώ σε περίπου 12 με 14 μήνες θα είναι έτοιμη η πρώτη βάση δεδομένων με οπτικές ίνες πάνω στο δίκτυο της εταιρείας.


Ο ξένος εταίρος θα παρέχει συνεργασία σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.


Η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες ανήκει στις «παράλληλες» προτεραιότητες της διοίκησης, με πρώτο βήμα τη σταθερή ασύρματη τηλεφωνία, όπου η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει τη σχετική άδεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ