
Υπόσχεση για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης
Οι Παλαιστίνιοι «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν τα βίαια επεισόδια και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός» δήλωσε την Τρίτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ από την Μαδρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Γ.Αραφάτ κάλεσε τους Ισραηλινούς να πράξουν το ίδιο.
Οι Παλαιστίνιοι «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν τα βίαια επεισόδια και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός» δήλωσε την Τρίτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ από την Μαδρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Γ.Αραφάτ κάλεσε τους Ισραηλινούς να πράξουν το ίδιο.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε την κατάσταση» διαβεβαίωσε ο Αραφάτ και κάλεσε το Ισραήλ να εμποδίσει αυτό που χαρακτήρισε «εγκλήματα» των Εβραίων εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων. Υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για «να ελέξγει την κατάσταση» και τόνισε ότι δεν θα «ανεχθεί κανένα και τίποτα που θα είναι αντίθετο στην ειρήνη».
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στη συνέχεια, διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ισπανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΤΑ πούλησε εκρηκτικά στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Τόνισε ότι η οργάνωση, σε φάξ που του έστειλε, διαψεύδει την πληροφορία. «Υπάρχουν αρκετά όπλα στην Μέση Ανατολή και δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστούν απο τους Βάσκους» διεκρίνησε.
Τόσο ο Γ.Αραφάτ, που έφθασε αργά τη Δευτέρα στην Μαδρίτη, όσο και ο Αθνάρ υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ, που προβλέπει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, του τερματισμού των βίαιων επεισοδίων, της λήψης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκθεση Μίτσελ δεν μπορεί να εφαρμοστεί τμηματικά και έκανε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τη δημιουργία νέων οικισμών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Από την πλευρά του, ο Γ.Αραφάτ επανέλαβε την έκκληση για αποστολή διεθνών παρατηρητών στις «ευαίσθητες» περιοχές.
Την ίδια ώρα η Ιερουσαλήμ ενισχύει τον αποκλεισμό
Στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό γύρω από ορισμένες παλαιστινιακές πόλεις, καθώς εντείνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να εγκαταλείψει την κατάπαυση του πυρός μετά τον φόνο δύο Εβραίων εποίκων. Ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι χαλάρωσε τα μέτρα αποκλεισμού στις πόλεις, όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός εδώ και μια περίπου εβδομάδα, αλλά τα ενίσχυσε εκ νέου την Τρίτη έπειτα από τον φόνο δύο εποίκων τη Δευτέρα στις περιοχές αυτές.
Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διατηρήσει την παρούσα στάση, εάν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.
Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σημειώθηκε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Δυτική Οχθη και ότι βλήμα όλμου εξερράγη κοντά σε στρατιώτες στη Γάζα χωρίς, όμως, να τραυματιστεί κανείς. Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας εναντίον του εβραϊκού οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στην Γάζα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε Παλαιστίνιους και τρεις Ισραηλινούς.
Περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν αργά τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, έξω από τα γραφεία του Σαρόν, μετά το θάνατο των δύο Εβραίων εποίκων, φωνάζοντας «αρκετά με την αυτοσυγκράτηση». Ο συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκίσιν, δήλωσε ότι η ισραηλινή πλευρά έκανε γνωστό στους Παλαιστίνιους πως πρέπει να εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός πλήρως. Ο Σαρόν αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους ασφαλείας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου αργότερα την Τρίτη για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.
- Ακροδεξιός βουλευτής της Πολωνίας σήκωσε σημαία του Ισραήλ με σβάστικα στη Βουλή
- BBC: Τι συμβαίνει στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας; – Μασκοφόροι, κυβερνητική αμηχανία και ένα γραπτό ερώτημα
- KKE: Ο Λαζαρίδης πήρε «πτυχίο» στη συγκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και «μεταπτυχιακό» στον αντικομμουνισμό
- Ακρίβεια: Πάσχα με αύξηση τιμών και χαμηλότερη κατανάλωση – Στο «κυνήγι» των χαμηλότερων τιμών τα νοικοκυριά
- UEFA: Ποδόσφαιρο δισεκατομμυρίων και ανισοτήτων
- Με τον Λανουά δεν είναι η πρώτη φορά


