30

«Βήμα προς τα πίσω» χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την εκτέλεση του Τίμοθι ΜακΒέι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα. H διεθνής οργάνωση κατήγγειλε την πολιτική του Τζορτζ Ο. Μπους στο συγκεκριμένο ζήτημα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ για την αναστολή των εκτελέσεων.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε την εκδίκηση να θριαμβεύσει επί της Δικαιοσύνης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία και συνεχίζει κάνοντας τον απολογισμό της πολιτικής του Τζορτζ Ο. Μπους στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Το διάστημα κατά το οποίο ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ήταν κυβερνήτης του Τέξας έγιναν 152 εκτελέσεις στις φυλακές της πολιτείας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να ανασταλούν οι εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο» καταλήγει η οργάνωση.


Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση των αμερικανικών αρχών να προχωρήσουν στην εκτέλεση του Τίμοθι ΜακΒέι και προσέθεσε ότι το θέμα της θανατικής ποινής ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, καθώς και στην ευρωαμερικανική διάσκεψη, στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος ο Τζορτζ Ο. Μπους.


Ανακοίνωση εξέδωσε και η τουρκική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD). Η πρόεδρος της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, Ερέν Κεσκίν, καταδίκασε τη «λογική της εκδίκησης» και προσέθεσε ότι η θανατική ποινή είναι δολοφονία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό