
Το 20% της Roche εξαγόρασε η Novartis
Στην εξαγορά του 20% της ελβετικής Roche προχώρησε η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, Novartis, σε μια κίνηση που οι αναλυτές θεωρούν προανάκρουσμα της επικείμενης συγχώνευσης των δύο κολοσσών.
27
Στην εξαγορά του 20% της ελβετικής Roche προχώρησε η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, Novartis, σε μια κίνηση που οι αναλυτές θεωρούν προανάκρουσμα της επικείμενης συγχώνευσης των δύο κολοσσών.
Η Novartis απέκτησε 32 εκατ. μετοχές της ανταγωνίστριας εταιρείας από τον όμιλο BZ Group Holdings αντί των 2,8 δισ. δολαρίων (1,07 τρισ. δρχ.) ή 151 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, 5% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.
Οι μετοχές των δύο εταιρειών σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς εντείνονται οι προσδοκίες στην αγορά ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη μία ακόμα μεγάλη συγχώνευση στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία, παρ ότι η Roche έσπευσε να υποβαθμίσει αυτή την προοπτική.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο εταιρείες με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της σχετικής φημολογίας από το 1996, όταν η συγχώνευση της Sandoz με την Ciba – Ceigy οδήγησε στη δημιουργία της Novartis.
«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Novartis να πάρει το πάνω χέρι» δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Κέβιν Λιν Σμιθ. Πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών «θα τις ωθούσε άμεσα στην κορυφή» του κλάδου, προσέθεσε, «εκεί όπου η Roche ήθελε πάντα να βρίσκεται».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η άσχημη πορεία της Roche τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές επιδόσεις της Novartis, οδηγούν στη φημολογία ότι η πρώτη θα εξαναγκαστεί σε μια «αμυντική» συγχώνευση ή τουλάχιστον στη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε να βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων.
Φέτος, οι μετοχές της Roche υποχωρούν κατά 27%, καθώς οι πωλήσεις έχουν «κολλήσει» και απουσιάζουν νέα προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να αυξήσουν το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τεόντοσιτς θα… ζήλευε τον Νίκολα Γιόκιτς
- Τσιτσιπάς – Ρουντ 1-2: Δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες του και αποκλείστηκε (vids)
- Καταναλωτές στα πρόθυρα… πληθωριστικής κρίσης – Τι δείχνει η νέα έρευνα της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη
- Ευρωκοινοβούλιο: Στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η έκθεση για το Κράτος Δικαίου – Τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύει
- Ο Τεντ Μπάντι συνεχίζει να τρομοκρατεί τις ΗΠΑ 37 χρόνια μετά την εκτέλεσή του
- Νέα μπλεξίματα για τον Τέρι Ροζίερ: «Αυτός αναζήτησε τους ανθρώπους που τον δωροδόκησαν»



