Μόνο 31.780 Έλληνες έχουν εισοδήματα άνω των 20 εκατ. δραχμών
Εντυπωσιακά στοιχεία για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα προκύπτουν από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2000.
Εντυπωσιακά στοιχεία για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα προκύπτουν από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2000.
Όπως αναφέρει Το Βήμα την Παρασκευή, η ανάλυση αποδεικνύει ότι, σε σύνολο 4.562.537 φορολογουμένων που υπέβαλαν πέρυσι δήλωση φόρου εισοδήματος, μόνο 31.780 άτομα ανέγραψαν ετήσιο εισόδημα άνω των 20 εκατ. δραχμών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον το 90% εξ αυτών είναι μισθωτοί και στελέχη επιχειρήσεων που το εισόδημά τους φορολογείται στην πηγή, είναι φανερό ότι η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών «επιτυγχάνει» να μη δηλώνει ολόκληρο το εισόδημά της.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι σε προφανή αναντιστοιχία με το γενικότερο επίπεδο ζωής των ανώτερων αστικών στρωμάτων του πληθυσμού.
Ειδικότερα, εισοδήματα άνω των δέκα εκατ. δρχ. δήλωσαν πέρυσι 253.000 φορολογούμενοι (5,5% επί του συνόλου), έναντι 220.000 (4,8%) το 1999. Οι συγκεκριμένοι πολίτες πλήρωσαν το 56,7% επί του συνολικού φόρου, έναντι 46,9% το 1999. Οι 253.000 φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι 3,8 τρισ. δρχ., ήτοι το 23,3% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
Επίσης, 13.692 φορολογούμενοι δήλωσαν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τα 200 εκατ. δρχ. και κατέβαλαν συνολικά φόρους ύψους 12 δισ. δραχμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.697.302 πολίτες δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα κάτω από τα όρια των κατώτατων αμοιβών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή δήλωσαν κάτω από δύο εκατ. δρχ. και πλήρωσαν συνολικά φόρο 2,685 δισ. δρχ. ή 1.581 δρχ. κατά μέσο όρο.
- Απροειδοποίητος έλεγχος σε κυνοκομεία του Δήμου Αλεξάνδρειας – Σοβαρές παραβάσεις και ποινικές διαδικασίες
- Ηράκλειο: Άγρια επίθεση ανηλίκων σε δύο άντρες
- Η ΕΕ εργάζεται για να ασφαλίσει τα αμυντικά δεδομένα της από τις ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 17χρονος έπειτα από σύγκρουση Ι.Χ. με φορτηγό
- O Γουίλ Άρνετ λέει ότι έδιωξε καλεσμένο από το podcast που συμπαρουσιάζει επειδή ήταν «μ@λ@κ@ς»
- Κύπελλο Ελλάδος Betsson: Ντέρμπι στη Λεωφόρο, μάχη των αουτσάιντερ στο Ηράκλειο
