51

Στην Τουρκία μεταβαίνει εντός των προσεχών ημερών η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στο να αποτραπούν και άλλοι θάνατοι απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η συνεχιζόμενη απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 κρατούμενοι και δύο νεαροί συγγενείς τους.


Ο Σβίμερ επιδοκίμασε την απόφαση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) να επισκεφθεί -για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο τετράμηνο- την Τουρκία. Έσπευσε, πάντως, να δηλώσει ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσφατα από τις τουρκικές Αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Τύπου F φαίνεται να αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την εξεύρεση λύσης» στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τους αλλεπάλληλους θανάτους απεργών πείνας.


Όπως έχει επισημάνει και η CPT στην τελευταία της έκθεση για την κατάσταση των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, το Συμβούλιο της Ευρώπης εμφανίζεται να πιστεύει πως η όλη κατάσταση θα βελτιωθεί με τη δημιουργία προγραμμάτων αθλητικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων για τους κρατουμένους, καθώς και με την έναρξη λειτουργίας βιβλιοθηκών.


Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η CPT -ύστερα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις τουρκικές φυλακές πριν και μετά τη βίαιη εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας- δεν αποδίδονται ευθύνες στις Αρχές για τους θανάτους κρατουμένων, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια εξωραϊσμού της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις φυλακές.


Νίκος Ρούσσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ