Δυσλεξία: Έγκαιρη διάγνωση με μαγνητική τομογραφία
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές του Georgetown University Medical Center της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν πως η μαγνητική τομογραφία μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία της δυσλεξίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση του American Association for the Advancement of Science.
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές του Georgetown University Medical Center της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν πως η μαγνητική τομογραφία μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία της δυσλεξίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση του American Association for the Advancement of Science.
Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι οι δυσλεξικοί εμφανίζουν μικρότερη δραστηριότητα στο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ακόμη, ότι ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου των δυσλεξικών είναι «εύπλαστο», και συνεπώς μπορεί να διδαχθεί να αναπληρώνει τις ελλειμματικές λειτουργίες.
Οι επικεφαλής της έρευνας δρ. Γκουίνεβιρ Ίντεν και ο δρ. Τόμας Ζέφιρο υπέβαλαν τους ασθενείς τους σε δύο μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά το εντατικό σεμινάριο ανάγνωσης που είχαν προγραμματίσει.
Παρατήρησαν ότι, κατά τη διάρκεια της δεύτερης τομογραφίας, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη γλώσσα παρουσίασε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η τεχνολογία θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση της δυσλεξίας προτού ακόμη το παιδί αρχίσει να διαβάζει το πρώτο του βιβλίο. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την ελπίδα πως στο μέλλον θα προσφέρονται έγκαιρα (και προληπτικά) ειδικά διαμορφωμένα σεμινάρια σε όσους ενδέχεται να πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή.
Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι άτομα πάσχει από δυσλεξία. Όσοι υποφέρουν από τη διαταραχή, δυσκολεύονται να συσχετίσουν τις γραπτές λέξεις και τα γράμματα με τους ήχους που αυτά αντιπροσωπεύουν.
health.in.gr
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σάρωσε τη χώρα η φονική κακοκαιρία: Δύο νεκροί, πλημμύρες, παγίδες θανάτου δρόμοι στην Αττική

