
Απομάκρυνση των Αλβανών ανταρτών από τη νότια Σερβία ζητά από τον ΟΗΕ και το γιουγκοσλαβικό Κοινοβού
Η Ανω Βουλή του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την Τετάρτη απόφαση με την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει προθεσμία για την αποχώρηση των Αλβανών ανταρτών από τη ζώνη ασφαλείας στη νότια Σερβία. Σε διαφορετική περίπτωση, η Γιουγκοσλαβία θα εκδιώξει τους αντάρτες διά της βίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση.
31
Η Ανω Βουλή του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την Τετάρτη απόφαση με την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει προθεσμία για την αποχώρηση των Αλβανών ανταρτών από τη ζώνη ασφαλείας στη νότια Σερβία. Σε διαφορετική περίπτωση, η Γιουγκοσλαβία θα εκδιώξει τους αντάρτες διά της βίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Χθες και η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να στείλει τελεσίγραφο στους Αλβανούς αυτονομιστές, επιφυλασσόμενη να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Η γιουγκοσλαβική Ανω Βουλή καθιστά, επίσης, την ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) «άμεσα υπεύθυνη για τη διείσδυση Αλβανών τρομοκρατών» στην κοιλάδα του Πρέσεβο, κατά μήκος των συνόρων Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου. Η Κάτω Βουλή πρόκειται να υιοθετήσει δικό του ψήφισμα για το ίδιο θέμα εντός της εβδομάδας.
Οι Αλβανοί αυτονομιστές, οι οποίοι ανήκουν στον Απελευθερωτικό Στρατό του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB), κατέχουν αυτήν τη στιγμή περίπου 200τ.χλμ. σερβικού εδάφους εντός της ζώνης ασφαλείας. Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, μόνο δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα μπορούν να περιπολούν στη ζώνη.
Η κρίση στη νότια Σερβία βοήθησε το κόμμα του Αρκάν
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η είσοδος στο σερβικό Κοινοβούλιο του κόμματος του πρώην αρχηγού παραστρατιωτικής οργάνωσης Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, του επονομαζόμενου Αρκάν, συνδέεται εν μέρει με την κρίση στη νότια Σερβία.
Το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας (SSJ), που ιδρύθηκε από τον Αρκάν -ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο στο Βελιγράδι-, κατάφερε να περάσει το όριο του 5% που χρειαζόταν για να εκλέξει βουλευτές, και έτσι διαθέτει στο νέο σερβικό Κοινοβούλιο 14 έδρες.
Την επιτυχία αυτή συνέδεσε αμέσως με την κρίση στη νότια Σερβία ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. «Ήταν μια άμεση αντίδραση στα προβλήματα στο Νότο της Σερβίας και στη χλιαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την κρίση» δήλωσε ο Τζίντζιτς, όταν πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα του SSJ.
Τα διαβήματα της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς προκάλεσαν την καταδίκη των Αλβανών αυτονομιστών από τη διεθνή κοινότητα, αλλά δεν είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση των ανταρτών από την περιοχή αυτή. Το γεγονός αυτό επικρίνεται έντονα από τους υπερεθνικιστές του SSJ, οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάληψη ένοπλης δράσης κατά των αυτονομιστών.
Μάλιστα, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό NIN δείχνει ότι το 44% του σερβικού πληθυσμού υποστηρίζει την επέμβαση της αστυνομίας και του στρατού κατά των Αλβανών αυτονομιστών στη νότια Σερβία, αν και το 49,5% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαιτησία: Τα φάλτσα υπέρ του ΠΑΟΚ μετά την ανακοίνωση και η πλειοψηφία των Γερμανών
- Ο Τσίπρας έβαλε ψηλά τον πήχη: Nίκη στις εκλογές – Kόμμα και διακήρυξη τον Ιούνιο
- «Θα σε λέω Μαρία»: Οι bijoux de kant αποχαιρετούν το χώρο τους στο Μοναστηράκι με μία παράσταση
- Eurovision 2026: Απόψε στη σκηνή ο Akylas με το «Ferto» – Η Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό
- Οι ανατροπές που φέρνει το χωροταξικό στον τουρισμό σε Airbnb και ξενοδοχεία – Οι αντιδράσεις
- Θυμός: Πως μπορούμε να τον «πετάξουμε» από πάνω μας;


