health.in.gr: Κύριε Μόρτογλου, τι σημαίνει την πολυφαγία τις εν λόγω ημέρες «τη θέλει η παράδοση»;

Α.Μ.: Τους τελευταίους αιώνες, και συγκεκριμένα από το 1500, η διαθεσιμότητα της τροφής ήταν πολύ περιορισμένη και οι άνθρωποι περίμεναν κάποιες συγκεκριμένες ημέρες για να σφάξουν το γουρούνι ή το κατσίκι -κάποιο μέρος από το οποίο το κατανάλωναν άμεσα και κάποιο το αντάλλασσαν με άλλους. Το υπόλοιπο το συντηρούσαν σε λάδι ή σε αλάτι, το έκαναν καπνιστό, λουκάνικο, αλλαντικά κ.ά.
Πάντως, των εορτών προηγούνταν πάντα μια νηστεία, περίπου 45 ημερών, η οποία δεν ήταν πολύ αυστηρή, αλλά στερούνταν κρέατος, γαλακτοκομικών κ.λπ.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που νήστευαν δεν είχαν θέρμανση και η εργασία τους ήταν χειρωνακτική, οπότε είχαν αυξημένες ανάγκες σε τροφή.
Συνεπώς, περίμεναν τα Χριστούγεννα εναγωνίως και τα είχαν συνδυάσει άρρηκτα με το φαγητό.
Σήμερα, η διαθεσιμότητα και η επάρκεια είναι δεδομένες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και η πολυφαγία ως πρακτική τις γιορτινές ημέρες θα πρέπει να εκλείψει. Μπορούμε πολύ όμορφα να συνδυάσουμε τις γιορτές και την παράδοση με παραδοσιακό γεύμα και όχι με πολυφαγία.

health.in.gr: Πώς πρέπει να μαγειρεύεται η γαλοπούλα για να είναι υγιεινή και νόστιμη;

Α.Μ.: Πρέπει κατά την προετοιμασία να αφαιρεθεί η ποσότητα του ορατού λίπους ή πριν από το ψήσιμο να προηγηθεί ένα ελαφρύ βράσιμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα μεγάλο μέρος του λίπους που βρίσκεται στην πέτσα και στη μυϊκή ίνα θα αφαιρεθεί.
Αν πάλι θέλουμε να την κάνουμε γεμιστή, δεν είναι ανάγκη να βάλουμε κιμά στη γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι, κάστανα, σταφίδες και άλλα υλικά, τα οποία δεν αυξάνουν το ζωικό λίπος και τη χοληστερίνη του συνολικού γεύματος.
Οι πατάτες ταιριάζουν πολύ με τη γαλοπούλα και δεν χρειάζεται να είναι γεμιστές.
Εάν συνοδευτεί από δύο ή και τρία ποτήρια κρασί, μια μεγάλη και ωραία σαλάτα και ένα μελομακάρονο για γλυκό μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο γιορτινό γεύμα.

health.in.gr: Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι εγκρατείς αυτή την περίοδο. Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η πολυφαγία;

Α.Μ.: Αν υπολογίσουμε τις θερμίδες ενός γεύματος χωρίς όρια, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι φτάνουν και τις 6.000 και τις 7.000. Αυτή είναι μια ποσότητα τετραπλάσια από τις συνολικές μας ανάγκες για ένα 24ωρο. Παίρνουμε, δηλαδή, σε ένα γεύμα το τετραπλάσιο από ό,τι χρειαζόμαστε όλη την ημέρα.
Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει μία μόνο φορά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Συνήθως «συμβαίνει» μέσα στις πέντε με έξι ημέρες των αργιών από τέσσερις μέχρι δέκα φορές. Γιατί πάντα υπάρχουν προσκλήσεις, οικογενειακά γεύματα, έξοδοι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μια συνολική ενεργειακή υπέρβαση που μπορεί να φτάσει τις 30.000 θερμίδες, δηλαδή τέσσερα κιλά αύξηση σε πάχος.

health.in.gr: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την πολυφαγία χωρίς να παραβούμε τους κανόνες του εορταστικού savoir vivre;

Α.Μ.: Στο πλαίσιο του savoir vivre, δεν χρειάζεται ούτε μετρημένος να είναι κανείς, αλλά ούτε και να αρνείται τις προσκλήσεις. Πριν καθίσουμε στο τραπέζι για το γεύμα, μπορούμε να πιούμε ένα ποτό που θα συνοδεύεται από μερικά φιστίκια (και όχι από ένα μπολ). Περνώντας στο γεύμα, το καλύτερο είναι να καταναλώσουμε περισσότερη σαλάτα και λιγότερο φαγητό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε το γεύμα μας με ένα δεύτερο πιάτο και ένα ποτήρι κρασί και να το ολοκληρώσουμε με ένα γλυκό. Κατά τον τρόπο αυτό, φτάνουμε καθημερινά στις 1.500 θερμίδες, και άνετα μπορούμε να αποφύγουμε την κτηνωδία των 6.000 θερμίδων.
Αν κανείς οργανώσει στο μυαλό του πρώτα από όλα το πώς θα συμπεριφερθεί αυτές τις ημέρες, το πρόβλημα θα είναι από ελάχιστο έως μηδενικό.
Αν δεν το κάνει αυτό και τελικά παρασυρθεί, τότε θα υπάρξουν δεινά τα οποία δεν αποκαθίστανται από τη μεθεόρτια συμπεριφορά. Και αυτό γιατί υπάρχουν πεπερασμένα όρια στο να «καίμε» τις θερμίδες. Είναι δηλαδή εύκολο να προσλάβει κάποιος 5.000 θερμίδες σε μία ημέρα, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να τις κάψει.

health.in.gr: Τι θα συμβουλεύατε τους πάσχοντες από ποικίλες μεταβολικές διαταραχές; Πώς μπορούν να απολαύσουν το γιορτινό τραπέζι;

Α.Μ.: Οι βασικές μεταβολικές διαταραχές είναι ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και η αυξημένη πίεση.
Η υπέρταση αυξάνεται πάντα με τη μεγάλη ποσότητα φαγητού αλλά και με το αλάτι που υπάρχει στα γεύματα όλων αυτών των ημερών.
Τα άτομα με την υψηλή χοληστερίνη, που είναι και περισσότερο ευάλωτα στα λιπαρά, δεν θα έχουν πρόβλημα με τη γαλοπούλα, όπως πρόβλημα δεν θα έχει και ο διαβητικός ο οποίος μπορεί να φάει όσο και οι υπόλοιποι, σε λίγο μικρότερες ποσότητες. Ακόμη και το γλυκό σήμερα δεν το στερούμε από το διαβητικό, αρκεί να συνοδεύεται από το φαγητό, ώστε να απορροφηθούν μαζί και να μην προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο σάκχαρό του.

health.in.gr