65

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέπτυξαν με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής μία ποικιλία πατάτας, η οποία έχει την ιδιότητα να φωσφορίζει όταν χρειάζεται νερό.

Πρόκειται για μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, στην οποία έχει εμφυτευτεί ένα γονίδιο από τη φωσφορίζουσα τσούχτρα Aequorea Victoria, με αποτέλεσμα τα φύλλα της να εκλύουν ένα πρασινωπό φως όταν αφυδατώνονται.


Εκπρόσωπος των ερευνητών δήλωσε ότι η πατάτα αυτή αποτελεί ένα δείγμα των αγροκαλλιεργειών του μέλλοντος. Σκοπός της δημιουργίας αυτής της «σούπερ πατάτας» ήταν να μπορούν οι αγρότες να παρακολουθούν την ποσότητα νερού μέσα στην καλλιέργεια.


Οι ίδιες οι τροποποιημένες πατάτες δεν είναι βρώσιμες· απλώς χρησιμοποιούνται ως δείκτες μέσα σε έναν αγρό που περιέχει και άλλες ποικιλίες, για να διαπιστώνεται η απουσία νερού.


Η φωτοβολία τους είναι αμυδρή, και μπορεί να την παρατηρήσει κανείς καλύτερα με τη βοήθεια συσκευής χειρός. Δοκιμαστικές καλλιέργειες του νέου είδους θα αρχίσουν σύντομα, αλλά η υιοθέτησή τους από τους αγρότες μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 χρόνια. Ανάλογες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα είδη φρούτων και λαχανικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters