36

Η κατανάλωση καφέ περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους καπνιστές, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών. Μολονότι παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο καφές αυξάνει σε μικρό βαθμό την πιθανότητα καρκίνου στους μη καπνιστές, φαίνεται ότι η καφεΐνη ασκεί προστατευτική δράση σε όσους καπνίζουν, πιθανότατα αδρανοποιώντας τα καρκινογόνα συστατικά του καπνού.

Όπως αναφέρει το Reuters Health, ο δρ. Γκονθάλο Λόπεθ – Αμπέντε του Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης και ο δρ. Α.Εσκολάρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Puerta del Mar στην Κάντιθ της Ισπανίας εξέτασαν 497 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς κάτω των 80 ετών σε 12 νοσοκομεία της χώρας.


Οι ασθενείς αυτοί, καθώς και τα 1.000 υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου, απάντησαν σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ.


Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι καπνιστές που δεν πίνουν καφέ παρουσιάζουν 11,72 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές που δεν πίνουν καφέ.


Οι καπνιστές που πίνουν καφέ διατρέχουν κίνδυνο «μόλις» 3,03 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους μη καπνιστές που πίνουν καφέ.


Οι ερευνητές, που θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους τον Ιανουάριο του 2001 στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health, τονίζουν ότι «η έρευνα αυτή δεν αφορά στην κατανάλωση καφέ. Είναι επικίνδυνο να θεωρεί κανείς την κατανάλωση καφέ προληπτικό μέτρο.»


Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η δράση όμως αυτή παρατηρείται μόνο στους μη καπνιστές.


Μολονότι ο μηχανισμός δράσης των ουσιών που περιέχονται στον καφέ δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, φαίνεται ότι η καφεΐνη δρα ως αντι-μεταλλαξογόνο, καθώς σχηματίζει σύμπλοκα με τα τοξικά συστατικά του καπνού και τα αδρανοποιεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ