62

Ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων Ισραηλινών – Παλαιστινίων τις ερχόμενες εβδομάδες «άνοιξε» την Τρίτη ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οι δηλώσεις του γίνονται την ώρα που ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Κυριακή οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν συνάντηση, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, για τους τρόπους αντιμετώπισης της βίας στη Μέση Ανατολή. Τα επεισόδια βέβαια δεν έλειψαν το βράδυ της Δευτέρας, όπου εξαπολύθηκε ισραηλινή επίθεση με ρουκέτες στο Μπεΐτ Τζαλά της Δυτικής Όχθης.

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποια ελπίδα να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε την Τρίτη ο Σολάνα, μέλος της διεθνούς επιτροπής που διενεργεί έρευνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βία τη Μέση Ανατολή.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ «εκτιμά ότι υπάρχει μία μικρή ευκαιρία να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» είπε ο Σολάνα, για να προσθέσει ότι και «ο Αραφάτ επιδιώκει να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες (για διαπραγμάτευση) μέσα στις επόμενες εβδομάδες».


Τα πέντε μέλη της διεθνούς επιτροπής, με επικεφαλής τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ, πραγματοποίησαν την Τρίτη σύντομη επίσκεψη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.


«Μυστική» συνάντηση στα Ιεροσόλυμα


Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι το βράδυ της περασμένης Κυριακής συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών, μεταξύ αυτών ο Παλαιστίνιος επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Νταλάν, ο Ισραηλινός εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, και ο ομοεθνής του διαπραγματευτής, Γκιλεάντ Σερ.


Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Σερ επιβεβαίωσε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων επαναλαμβάνονται, και ότι αποσκοπούν στην εκτόνωση της έντασης, αλλά και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών.


Η βία δεν έχει τέλος


Το Μπεΐτ Τζαλά της Δυτικής Όχθης βρέθηκε στο επίκεντρο της ισραηλοπαλαιστινιακής σύρραξης το βράδυ της Δευτέρας. Εκτοξεύθηκαν ρουκέτες κατά παλαιστινιακών στόχων -κατοικίες και κτίρια- με συνέπεια πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους.


Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, από το δεξιό κόμμα Λικούντ, εκφράζει την άποψη ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές στις επιθέσεις τους και να μη βάλλουν με βαρύ οπλισμό εναντίον Παλαιστινίων ενόπλων, ώστε να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων και ο άμαχος πληθυσμός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters