65

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour είναι έτοιμο να ξεκινήσει την Παρασκευή την αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα τοποθετηθούν οι νέοι ηλιακοί συλλέκτες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επανδρωμένη αποστολή θα συμμετάσχουν πέντε αστροναύτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρώτους επισκέπτες του πρώτου μόνιμου πληρώματος του Διαστημικού Σταθμού.


Οι ηλιακοί συλλέκτες όταν τοποθετηθούν θα έχουν άνοιγμα 73 μέτρων, και θα είναι μάλιστα ορατοί από τη Γη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της NASA, ο οποίος σχολίασε ότι οι άνθρωποι θα κοιτούν ψηλά και θα βλέπουν ένα νέο λαμπερό αστέρι. Λαμπρότερα θα είναι μόνον η Σελήνη και το άστρο Σείριος.


Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν κοστίσει 600 εκατομμύρια δολάρια και μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό για περίπου 15 σπίτια μεσαίου μεγέθους. Επομένως, η τοποθέτησή τους θα αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα κατασκευαστικά εγχειρήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο Σταθμό.


Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους συλλέκτες θα επιτρέψει στους κατοίκους του Σταθμού να θέσουν σε λειτουργία τη μονάδα Unity, η οποία θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο με άλλες μελλοντικές μονάδες και είχε παραμείνει κλειστή μέχρι σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ