53

Την καταμέτρηση των ψήφων άρχισαν σήμερα, Κυριακή, οι εφορευτικές επιτροπές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου χθες διεξήχθησαν εκλογές για το ομοσπονδιακό και τα τοπικά Κοινοβούλια. Ο ΟΑΣΕ, που εποπτεύει την ψηφοφορία, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των υποψήφιων κομμάτων διεκδικούν τη νίκη.

Ο ηγέτης του πολυεθνικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDP), Ζλάτκο Λαγκουμτζία, δήλωσε ότι η παράταξή του έχει ξεπεράσει και τα τρία εθνικιστικά κόμματα τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.


Εύκολη νίκη στη Σερβική Δημοκρατία προέβλεψε για την παράταξή του και ο ηγέτης του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (SDS), Ντράγκαν Καλίνικ· όπως ανέφερε, «δεν ανακηρύσσουμε εαυτούς νικητές ακόμα, αλλά… έτσι μυρίζει». Σύμφωνα με εκπροσώπους του κόμματος, στο 44% των ψηφοφόρων της Σερβικής Δημοκρατίας, το 61,5% τάχθηκε υπέρ του δικού τους υποψηφίου, Μίρκο Σάροβιτς, και το 30% υπέρ του Βόσνιου πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ.


Ο επικεφαλής της σκληροπυρηνικής Δημοκρατικής Ένωσης Κροατών (CDU), Αντε Τζελάβιτς, δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται στα μισά καντόνια της Ομοσπονδίας και ότι στο παράλληλο δημοψήφισμα που διενεργεί μεταξύ των Κροατών, με αίτημα τη δημιουργία ενός μίνι κροατικού κράτους με διεθνή αναγνώριση, το 70% των ψηφοφόρων υποστηρίζει την πολιτική του.


Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν, πάντως, ότι, στην περίπτωση που πραγματικά οι Σέρβοι και οι Κροάτες εθνικιστές προηγούνται στις περιοχές που ελέγχουν, αυτό συνιστά πρόβλημα στη διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας στην περιοχή και της σφυρηλάτησης της έννοιας του «έθνους» μεταξύ ανθρώπων που μόλις λίγα χρόνια πριν πολεμούσαν ο ένας τον άλλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters