
Οργή εναντίον του Ισραήλ στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου Νέα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας
Mε την ανακοίνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ προς τους Αραβες ηγέτες, ότι «ο λαός του αντιμετωπίζει μία ομαδική σφαγή από τους Ισραηλινούς», άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, με την έναρξη της συνόδου, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
53
Mε την ανακοίνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ προς τους Αραβες ηγέτες, ότι «ο λαός του αντιμετωπίζει μία ομαδική σφαγή από τους Ισραηλινούς», άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, με την έναρξη της συνόδου, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μπουμπάρακ στην ομιλία του κατήγγειλε την «πολεμική διάθεση των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων» και επισήμανε πως οι Αραβες έχουν ιστορικό καθήκον να προσπαθήσουν άλλη μία φορά για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά όχι και να ανεχθούν «απαράδεκτες συμπεριφορές».
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλάχ ζήτησε την ενίσχυση της ιντιφάντα και της προβολής του αραβικού και μουσουλμανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, προτείνοντας τη διάθεση για το σκοπό αυτόν ενός δισ. δολαρίων (400 δισ. δρχ.). Η Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ υιοθέτησαν ακόμα πιο σκληρή στάση. Η Βαγδάτη επιθυμεί την κήρυξη ιερού πολέμου -τζιχάντ- εναντίον του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το BBC.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, που θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση κοινού ανακοινωθέντος, θα εξεταστούν τρόποι για τη στήριξη των Παλαιστινίων, καθώς και η αντίδραση του αραβικού κόσμου στην ανακοίνωση του Ισραήλ την Παρασκευή ότι διακόπτει επ αόριστον την ειρηνευτική διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, ένας Αραβας ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς ότι υπήρξε μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός. Επίσης, σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με drones και πυραύλους το Κίεβο
- Συρία: Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
- Σουδάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Ιράν: Απαγχονίστηκαν 2 άνδρες, ο ένας για «κατασκοπεία» υπέρ της Μοσάντ και ο άλλος γιατί «σκότωσε» αστυνομικό
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 2 ετών σε πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ για την παράνομη διακίνηση κεταμίνης
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν
